fbpx

Filter By

Ice Bar Jyrgalan, Kyrgyzstan
#RYC-SKI-SAF-KIRG

Ski Safari Kirgizië

Kirgizië, de plek waar het voor ons allemaal begon. Naast onze gevierde avontuurlijke wintersportreis, bieden we een toegankelijkere variant aan: Ryce Travel Ski Safari. Zoals steeds een combinatie van wintersport én cultuur, voor de avontuurlijke, autonome en nieuwsgierige wintersporter. 

Bekijken
#RYC-WINTER-KIRG

Avontuurlijke wintersport Kirgizië

In 8 dagen gaan we de absolute wintersport hoogtepunten van Kirgizië ontdekken. Avontuur staat voorop dus verwacht geen hypermoderne skiliften, wienerschnitzels of 5 sterren hotels. Wat kun je dan wel verwachten? Wintersport Kirgizië is bijvoorbeeld Pistenbully droppings, Russische banya’s, Kirgizische gastvrijheid, Yurt tenten, Shaskliks en Karaoke avonden.

Bekijken
#RYC-CAT-SKI-KIRG

Cat Ski Kirgizië

Cat ski Kirgizië? In de Jyrgalan vallei van Kirgizië valt een abnormale hoeveelheid droge Centraal Aziatische sneeuw. Het gigantische Issyk Kul meer zorgt voor een micro-klimaat met aanzienlijk meer sneeuwval dan elders in Centraal Azië. Dat is de reden waarom we georganiseerde cat ski reizen aanbieden naar Jyrgalan. Compleet met overnachting in traditionele yurt en Russische sauna.

Bekijken

De sprookjesvallei, Skazka valley

De zogenoemde sprookjesvallei, ook wel Skazka valley genoemd, heeft haar naam niet gestolen: de zandstenen rotsformaties spreken tot de verbeelding van de bezoeker. Skazka betekend in het Russisch “sprookje” en is met een beetje fantasie, een plek vol mysterie. Ga bijvoorbeeld op zoek naar draken, een neushoorn, een slapende reus of de Chinese muur. En vergeet je camera niet: de rotsen zijn in een oneindige variatie van rood tot oranje en zijn behoorlijk fotogeniek. De vallei doet een beetje denken aan Cappadocië in Turkije, zonder de luchtballonnen dan. Maar dat is iets goeds: weinig kan op tegen die oneindig lege en blauwe Kirgizische hemel. 

sprookjesvallei
Waanzinnige omgeving

De legende

Net zoals Jeti Oguz, heeft de sprookjesvallei ook zo zijn legendes. Deze legende gaat over de tijd dat het Issyk Kul meer nog geen meer was. Verschillende steden zouden volgens legendes op de bodem van het groote meer liggen. Een deel hiervan is waar, aangezien hier wel degelijk resten zijn gevonden van verschillende steden.

Lang geleden leefde er in een van de steden een heel mooi meisje. Het meisje werd verliefd op een zevenkoppige draak, die vervolgens haar vroeg om met hem te trouwen. Jammer genoeg voor hem, zei het meisje dat ze verliefd was op iemand anders en weigerde hem om met haar te trouwen. De draak werd verbannen naar een waterput in de Skazka Valley en zei dat hij uit wraak, bij volle maan, de stad zou laten verdrinken. Uit woede viel hij in diepe slaap.

De bewoners van de stad bedachten een oplossing. Zij zouden elke nacht, bij volle maan, een deksel van goud over de put leggen. Alles ging helemaal gesmeerd tot het meisje aan de beurt was om de deksel op de put te leggen. Ze was het “vergeten” en het water spuwde uit de put. Geschrokken werd de draak wakker van zijn eigen kracht en keek naar het gigantische meer dat gevormd werd. Staand op de plek van Skazka Valley was hij in schok en verandere hij in steen.

Vandaag de dag zou de draak, maar ook andere versteende lichamen en figuren te zien zijn in de sprookjesvallei. Deze figuren zouden gevormd zijn door het tafareel wat hierboven is verteld. In de vallei is het niet duidelijk waar het hoofd van de draak begint en de staart van het beest eindigt. Goed zoeken dus!

Leuke en praktische weetjes over de sprookjesvallei

  • Entree voor de vallei kost 50 som. Deze kan je betalen bij de slagboom.
  • Als je met eigen vervoer gaat is een auto die off-road kan aan te bevelen.
  • De rotsen zijn zo fotogeniek dat lokale bewoners van omliggende dorpen er s’morgens vroeg foto’s gaan maken voor bijvoorbeeld hun bruiloft.
  • Slapen kan je het beste in de omliggende steden. Natuurlijk kan je er ook je eigen tentje neerzetten op de parkeerplaats. Echter kan ik je verzekeren dat, de parkeerplaats niet zo fijn slaapt.
  • Vanaf de slagboom is het 2 kilometer lopen of rijden naar de vallei.