• Jeti Oguz
  • Jeti Oguz
  • Djeti Oguz
  • Jeti Oguz winter
  • Broken Heart Kyrgyzstan
  • Djeti Oguz
  • Jeti Oguz jump
  • Jeti Oguz ski

Jeti Oguz (Жети-өгүз) is een vallei ten westen van Karakol die bekend staat om z’n indrukwekkende rode rotsformaties. In 1975 werd het uitgeroepen tot beschermd gebied.  

De beroemdste zijn de Jeti Oguz rotsen, wat zeven stieren betekent in het Kirgizisch. Zeven (als je goed telt zijn het er meer, minstens negen) baksteenrode rotsen rijzen statig op uit het glooiende landschap. Een bezoekje meer dan waard.  

Voor de fotografen onder ons: in de zomer is het rood van de rotsen het mooist in het vroege ochtendlicht. In de winter is het licht er altijd adembenemend. 

Legendes 

Kirgizië is een land van duizend-en-één legendes en ook de vallei van Jeti Oguz heeft er een paar mooie. Eentje verhaalt over waarom de zeven stieren er als zeven stieren uitzien. 

Heel lang geleden waren er eens twee khans. De eerste khan had een hele mooie vrouw, de tweede niet. De tweede khan werd verliefd op de mooie vrouw van de eerste khan en roofde haar van haar echtgenoot. Hierop ontketende de eerste khan een bloederige oorlog die jaren en jaren aansleepte. De tweede khan vroeg advies aan een wijs man: hoe moest hij de oorlog winnen? “Dood je vrouw”, zo sprak de wijze man, “zodat de eerste khan haar nooit meer terug kan nemen.” Zo gezegd zo gedaan. De tweede khan organiseerde een groot feest waar zeven stieren geofferd werden. Het bloed van de laatste stier druppelde nog niet op de grond, of de mooie vrouw moest er ook aan geloven. Het hart van de mooie vrouw bloedde zo hevig, dat alle feestgangers en khans meegesleurd werden in een stroom van bloed. Toen alles weer tot rust kwam, veranderden de zeven stieren in de rotsen die we vandaag kunnen zien.   

Een beetje verder vind je het gebroken hart – een rotsformatie waar je met een beetje fantasie een verloren liefde in kan zien. Het verhaal gaat dat twee rivalen die van dezelfde vrouw hielden, allebei het leven lieten bij een duel. De rots brak, zoals het hart van de vrouw die rouwde om de twee verloren zielen.  

Broken Heart Kyrgyzstan
Broken Heart in de winter

Hiken in Jeti Oguz

In de zomer is Jeti Oguz een heerlijke vallei om te hiken, mountainbiken, paard te rijden of zelfs te kayakken. Voorbij de rode rotsen trekt het landschap open en kom je in de Valley of Flowers terecht, een dal vol vol vol bloemen (zoals de naam doet vermoeden). De vallei leent zich perfect voor zowel dagtochten als meerdaagse hikes. Je kan de populaire route Karakol – Ala Kul – Altyn Arashan uitbreiden met een dag of twee Jeti Oguz. Zeker de moeite. Verder vind je hier een oud kuuroord, een herinnering aan de Sovjetperiode. Open voor publiek. Het ziet er wel een beetje griezelig uit (maar laat je daar vooral niet door tegenhouden). 

Jeti Oguz is gemakkelijk te bereiken met de taxi of marsjroetka. Let wel, vraag de taxichauffeur in je mooiste Russisch of Kirgizisch om je wel degelijk aan Jeti Oguz Sanitorium af te zetten. Jeti Oguz town ligt nog zo’n 12 km van de befaamde rotsformaties vandaan. Een fikse wandeling. 

×

Hallo!

Klik op één van onze medewerkers hieronder of stuur een e-mail naar mail@rycetravel.com.

× WhatsApp