fbpx

Filter By

#RYC-SKI-SAF-KAZ

Ski Safari Kazachstan

Op Ski Safari in het zuiden van het immense Kazachstan? Dat betekent dat je een week lang verblijft in de wereldstad Almaty en dat je gaat wintersporten in de grootste skigebieden van het land. Uiteraard met een mix van cultuur en lokale ervaringen. Zo brengen we bijvoorbeeld een bezoek aan de Charyn Canyon, de uitgestrekte steppes en lokale marktjes.

Bekijken
#RYC-WINTER-KAZ

Avontuurlijke wintersport Kazachstan

Komende winter bieden we meerdere avontuurlijke wintersport reizen aan naar Kazachstan. Skiën in de noordelijke Himalaya met uitzicht op de wereldstad Almaty! Verwacht geen saai nachtleven, Wiener Schnitzels of Duitse Schlagers. Wat kun je dan wel verwachten? Nou, bijvoorbeeld gloednieuwe skigebieden, een bruisend nachtleven en een bezoek aan de Charyn vallei.

Bekijken

Praktische info:

Visum Niet nodig voor verblijf korter dan 30 dagen
Paspoort Minimaal 6 maanden geldig na vertrek uit Kazachstan
Valuta Kazachse Tenge (ongeveer 500 KZT is €1)
Tijdsverschil GMT+6 (4 uur later in de zomer, 5 uur later in de winter)
Taal Officiële talen zijn Russisch en Kazachs
Cash Pinnen in Almaty overal mogelijk, neem voor de zekerheid kleine biljetten euro’s of dollars mee
Vaccinaties DTP en Hepatitus A worden aangeraden door GGD, klik hier voor actuele info
Elektriciteit 220V-50Hz (zelfde als Nederland)
Internet In de meeste guesthouses en hotels is redelijk internet
Veiligheid Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt veiligheidsrisico’s inverband met het Covid-19 virus, kijk hier voor actuele info. Klik hier voor (covid-19) informatie van de Kazachstaanse overheid.
Eten & Drinken Een mix van Turks, Russisch en Chinees (Oeigoers)
Populaire gerechten PilavBeshparmakLagmanManti, Kurdak, ShashlikKoemis

Kazachstan, een uitgestrekt land met veel rivalen

Kazachstan is het grootste land ter wereld zonder zeetoegang. Met zijn uitgestrekte steppe vlaktes, is het ingesloten tussen de grootmachten Rusland en China. Na eeuwen van buitenlandse overheersing hebben de Kazachen eindelijk een zelfstandig territorium. Dat het moeizaam is om daar autonoom mee om te gaan blijkt uit het recente verleden. Zo zijn de verhuizing van de hoofdstad van Almaty naar Astana (tegenwoordig Noersultan genaamd) en het veranderen van het alfabet naar het Latijns daar goede voorbeelden van. Maar grappig genoeg, merk je daar echter nog maar weining van.

Kazachstan als hub tussen twee continenten

Kazachstan ligt op de geografische grens tussen Europa en Azië. Bij de stad Atyrau komen de twee continenten samen. Hoewel dit de grens tussen Europa en Azië symboliseert is deze grens echter nergens officieel vastgelegd. Feit is wel dat Kazachstan zich steeds meer profileert als hub tussen de twee continenten. Zo is er bijvoorbeeld in Khorgos een overslagpunt voor goederen vanuit China naar Europa gebouwd en is de infrastructuur van het land in de laatste jaren enorm verbeterd.

Het grootste gedeelte van Kazachstan is uitgestrekte steppes waar weinig anders is te vinden dan gras, pijpleidingen, slechte wegen en verdwaalde kamelen. De bevolking leeft hier nog traditioneel van de veehouderij of leeft nog in traditionele yurts. In het oosten en zuiden van kazachstan wordt het meer bergachtig. Daar zijn ook de meeste natuurlijke hoogtepunten (letterlijk) te vinden. Het hoogste punt van Kazachstan is het puntje van de Khan Tengri, die 7010 meter hoog is. Almaty ligt op een prachtige locatie ten noorden van het Ala Tau gebergte en grenst in het oosten aan het Altai gebergte met China en Rusland. Leuk feitje daarbij gegeven is dat als je inzoomt op Google Maps, je precies kan zien dat Kazachstan net niet grenst aan Mongolië.

Het land van extreme temperaturen

Omdat Kazachstan geen toegang heeft tot een oceaan of zee kent het gehele land een uitgesproken landklimaat. Je kan wel zeggen dat kazachstan het land van de extremen is. In de winter kan het bitterkoud worden, zeker op de noordelijke steppes. Daarintegen wordt het in de zomer loeiheet. Uitzondering is het uiterste zuiden waar het Kapchagai meer en het Issyk Kul meer (in Kirgizië) zorgen voor een milder klimaat dan elders in het land. Ook valt hier, vooral in de winter, aanzienlijk meer neerslag in de vorm van sneeuw. De kust van de Kaspische Zee is enorm winderig en kaal. Dit komt helaas door de winning van olie en gas.

De bevolking

Van oorsprong zijn de Kazachen een Turks nomadenvolk. Vanuit de Altai regio zijn deze mensen gevlucht voor Mongoolse invasies. De Mongolen waren zo wreed dat een gedeelte van deze Turkse stammen zover zijn getrokken als de Balkan. Gelukkig zijn er ook Kazachen gebleven. De etnische Kazachen zijn nauw verwand aan de Kirgiezen en lange tijd werden ze als één ras beschouwd. Door de Russische (en Sovjet) overheersing heeft Kazachstan een grote Russisch sprekende minderheid. De voertaal is, zeker in de grote steden Almaty en Noersultan, nog steeds Russisch. Noersultan Nazarbaev, de president van Kazachstan tussen 1991 en 2019, heeft een aantal maatregelen getroffen om de Russische invloed terug te dringen. Zo verplaatste hij de hoofdstad van Almaty naar Astana, die hij in 2019 heeft vernoemd naar hemzelf (Noersultan), en wijzigde hij het officiële alfabet van Cyrilisch naar Latijns. Komisch genoeg merk je daar nog maar weinig van.

Het zwarte goud van Kazachstan

De economie van Kazachstan is grotendeels gestoeld op de winning van olie en gas. Onder de bekken van de Kaspische Zee liggen enorme voorraden zwart goud. In 2018 was bijna 80% van de Kazachse export gerelateerd aan olie of gas. Met dit geld is de futuristische hoofdstad Noersultan gebouwd, maar zijn ook enorme investeringen gedaan in de modernisering van het land. Kazachstan heeft een aantal meerjarenplannen gemaakt die moet zorgen dat Kazachstan aansluiting gaat vinden bij de Westerse wereld. Het huidige beleid is er vooral op gericht om een belangrijke schakel te worden voor het transport over land van Azië naar Europa. Door de aanleg van wegen en spoorlijnen kan de reistijd tussen China en Europa flink ingekort worden ten opzichte van zeetransport.

Landbouw, veeteelt een handel worden steeds belangrijkere schakels en met het afschaffen van de visumplicht (voor veel Europese en Amerikaanse landen) in 2015 heeft Kazachstan ook een goede stap gezet om het toerisme te ontwikkelen. Hier hopen wij natuurlijk een steentje aan bij te kunnen dragen.

Toerisme

Het toerisme speelde lange tijd een beperkte rol in het leven van de Kazachen. De toeristen die kwamen, waren voornamelijk afkomstig uit de landen van de voormalige Sovjet Unie. Zij hadden geen visum nodig. In 2015 is de visumplicht voor veel landen afgeschaft, waardoor de cijfers een sterke groei laten zien. De meeste toeristen bezoeken het aantrekkelijke zuiden van het land, omdat hier de bergen zijn, het klimaat aangenamer is en de economie het sterkst is. Met name op het gebied van wintersport heeft Kazachstan veel stappen gemaakt. Wegen en wandelpaden zijn bijvoorbeeld opgeknapt en de organisatie van de Winter Universiade in 2017 heeft ervoor gezorgd dat Almaty toegankelijker geworden is.