fbpx

Filter By

Ice Bar Jyrgalan, Kyrgyzstan
#RYC-SKI-SAF-KIRG

Ski Safari Kirgizië

Kirgizië, de plek waar het voor ons allemaal begon. Naast onze gevierde avontuurlijke wintersportreis, bieden we een toegankelijkere variant aan: Ryce Travel Ski Safari. Zoals steeds een combinatie van wintersport én cultuur, voor de avontuurlijke, autonome en nieuwsgierige wintersporter. 

Bekijken
#RYC-WINTER-KIRG

Avontuurlijke wintersport Kirgizië

In 8 dagen gaan we de absolute wintersport hoogtepunten van Kirgizië ontdekken. Avontuur staat voorop dus verwacht geen hypermoderne skiliften, wienerschnitzels of 5 sterren hotels. Wat kun je dan wel verwachten? Wintersport Kirgizië is bijvoorbeeld Pistenbully droppings, Russische banya’s, Kirgizische gastvrijheid, Yurt tenten, Shaskliks en Karaoke avonden.

Bekijken
#RYC-CAT-SKI-KIRG

Cat Ski Kirgizië

Cat ski Kirgizië? In de Jyrgalan vallei van Kirgizië valt een abnormale hoeveelheid droge Centraal Aziatische sneeuw. Het gigantische Issyk Kul meer zorgt voor een micro-klimaat met aanzienlijk meer sneeuwval dan elders in Centraal Azië. Dat is de reden waarom we georganiseerde cat ski reizen aanbieden naar Jyrgalan. Compleet met overnachting in traditionele yurt en Russische sauna.

Bekijken
#RYC-BACK-FREE-KG

Backcountry Freeride Kirgizië

In navolging van de avontuurlijke wintersportreizen biedt Ryce Travel ook freeride reizen naar Kirgizië aan. In deze week staat uiteraard het backcountry skiën centraal maar zullen we ons ook onderdompelen in de lokale cultuur.

Bekijken

Jyrgalan, de steenkool vallei

Jyrgalan (Жыргалан) is een vallei in het imposante Tian Shan gebergte, het verre oosten van Kirgizië, vlakbij de grens met Kazachstan. De rivier de Jyrgalan stroomt door de vallei, naast het plaatsje dat dezelfde naam draagt. Het ligt ongeveer 60km van Karakol en is gemakkelijk te bereiken met taxi of marsjroetka. 

In de vallei wordt sinds 1932 steenkool gewonnen. Het plaatsje Jyrgalan werd opgericht om de mijnwerkers van huis en haard te voorzien. Na de val van de Sovjet-Unie verdween de industrie zo goed als helemaal, en liet de mijnwerkers ontredderd achter. Moeilijke jaren voor Jyrgalan, afgesloten van de rest van de wereld. Velen gingen hun geluk elders zoeken en trokken naar Karakol. Alleen de enorme sneeuwvlaktes bleven achter. 

Jyrgalan winkel
Eén van de weinige winkels in het dorpje Jyrgalan

Toen werd het weer zomer. Degenen die achterbleven richtten in 2016 samen Destination Jyrgalan Management Organization (DMO) op, een organisatie die investeert in duurzaam toerisme. Een nieuwe economie die de lokale bevolking ten goede komt en meer toekomstmogelijkheden schept. Sindsdien slaagt DMO er elk jaar opnieuw in de regio onder de aandacht van moderne ontdekkingsreizigers te brengen. En wij dragen graag ons steentje daar aan bij. 

Vandaag is het dorp bewoond door ongeveer 1.000 man en ziet steeds meer groeiende mogelijkheden: nieuwe guesthouses en yurt camps werden opgezet, nieuwe hiking en mountainbike trails aangelegd. Ook de winter trekt meer en meer avonturiers. Snow cats nemen ervaren en iets minder ervaren wintersporters mee de bergen in, naar een freeride walhalla om bij weg te dromen. 

Jyrgalan mountains
Onderweg naar de bergen van Jyrgalan

Winter in Jyrgalan

De sneeuwval is hier aanzienlijk hoger dan op veel andere plekken in Centraal-Azië door de unieke locatie van de vallei: een perfecte combo van een hooggebergteklimaat met het micro-klimaat van het Issyk Kul meer. Jaarlijk valt er gemiddeld meer dan 10 meter sneeuw. Meters en meters fijne, droge, opstuivende poedersneeuw. Genieten jongen, genieten. 

Het terrein wisselt tussen glooiende bosrijke hellingen – mellow runs – en uitdagende, steile couloirs. De boomgrens ligt hier op 2.900m. Het grootste open gebied vind je in het zuiden van de vallei. Jyrgalan biedt meer dan 10.000 hectare aan onontgonnen poeder – ja, wij willen nu ook alweer vertrekken!