• Overzicht
 • Boeken
 • Beschrijving
 • Video
 • Reviews
 • Route

Cat Ski Kirgizië

 • 5 dagen cat skiën
 • Volpension, excl. vluchten
 • Yurts & Sauna tent
 • Bishkek & Karakol
 • De hele dag een Pistenbully tot je beschikking
 • Altijd op zoek naar poeder en first tracks
Please wait...

Cat ski Kirgizië? In de oostelijke Tian Shan Bergen wacht een ongelooflijke lading sneeuw op jou te wachten. Cat ski Kirgizië doe je met één van onze Pistenbullys. Deze bakbeesten prepareren normaal gesproken pistes maar wij gebruiken de cats om jou naar de meeste uitdagende off piste hellingen te brengen. Je zit comfortabel in een cabine met verwarming. De chauffeur kachelt onvermoeid naar de mooiste pieken. Eenmaal boven ga je met een lokale gids verse lijnen trekken. En dat de hele dag lang.

Zoals je van ons gewend bent werken we uitsluitend met lokale partners en gidsen. Als stichting ondersteunen we toerisme in ontwikkelingslanden. Dit betekent dat jij een lokale ervaring beleeft en dat de lokale bevolking hiervan profiteert. Daarnaast helpen wij bij het opzetten van lokale initiatieven in de (winter)toerisme sector.

Bishkek

Na aankomst op het vliegveld van Bishkek brengen we jou via de noordkust van het Issyk Kul meer naar Karakol. De stad Karakol is de hub voor het freeriden in Centraal Azië. Het gigantische Issyk Kul meer zorgt voor een micro-klimaat met aanzienlijk meer sneeuwval dan elders in de regio. Aan het begin van de middag komen we aan in de vierde stad van Kirgizië

We kunnen even acclimatiseren in Karakol. We lopen een rondje door de stad, bezoeken de bazaar en doen de laatste boodschappen. Dan leggen we de laatste kilometers af naar Jyrgalan, 60 km verder oostwaarts. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe meer sneeuw er valt. Het cat skiën doen wij in het meest oostelijke dorpje Jyrgalan. Het poederparadijs van het land.

We checken snel in bij ons guesthouse en maken ons klaar voor de eerste dag cat skiën. We lopen de veiligheidsprocedure door en checken jouw materiaal. Dan stappen we in voor de eerste drops. We hebben verschillende routes gemarkeerd voor de Pistenbully. Via deze routes reikt de cat tot een hoogte van 3400 meter. De afdalingen gaan tot het dorp Jyrgalan op 2300 meter. De beentjes gaan serieus getest worden.

Jyrgalan

Het oude mijndorpje Jyrgalan rook voorheen naar kolen. Jyrgalan was dan ook de locatie van extensieve mijnbouw ten tijde van de Sovjet Unie. Tegenwoordig is de industrie verdwenen en blijven de enorme sneeuwvelden achter. Samen met Destination Jyrgalan blazen wij de regio nieuw leven in. Het dorpje heeft zich in rap tempo ontwikkeld naar een toeristisch centrum in het oosten van Kirgizië. Er zijn lokale guesthouses en yurt kampen gebouwd. Bovendien is er een heus toeristisch centrum met après ski bar (Buchenwagen) Onze cats vertrekken vanuit het dorp. Je rijdt tussen de koeien en schapen naar de eerste hellingen. Het beloofd een waar avontuur te worden.

Horse Kyrgyzstan

Terrein

Er is bijna 10.000 hectare aan terrein beschikbaar. Dit verschilt van mellow treeruns tot flanken van meer dan 40 graden. ’s Ochtends bepalen we samen met jou waar we naartoe gaan. Ga ervan uit dat je op een dag minimaal 6-8 runs kunt doen met 4000-6000 hoogtemeters. Wij focussen ons grotendeels op de noordhellingen van de Gora Tavlytor. Deze piek van 3652 meter zorgt voor de nodige bescherming. De cat reikt tot een hoogte van 3300-3400 meter dus sneeuw is gegarandeerd.

Op een hoogte van 2500 meter hebben we een icebar gebouwd met de mogelijkheid om te lunchen. Vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over de uitlopers van de Tien Shan bergen. Op een heldere dag kun je Kazachstan zelfs zien liggen. De icebar ligt centraal in het cat skigebied, het is een ideale plek om even op te laden.

Ice Bar Kyrgyzstan
Ice Bar in Jyrgalan

Op slechtweer dagen blijven we doorgaans onder de 2900 meter. Dat is namelijk de boomgrens in deze regio. We hebben meerdere treeruns gemarkeerd en kunnen zelfs tot het dorp Jyrgalan afdalen. Er zijn nog geen dagen geweest dat de cats niet konden rijden.

Cat / Pistenbully

Op dit moment bestaat onze vloot uit twee Pistenbullys. Deze Duitse bakbeesten ploegen zich voort met brede rupsbanden. Sinds 2018 gebruiken we een Pistenbully 300 Polar voor het beklimmen van de hellingen in Jyrgalan. Vanaf 2022 is daar een Pistenbully 600 bijgekomen. Beide hebben een cabine voor 12-16 personen. Je stapt aan de achterkant in met een handgemaakte trap. De ski’s en snowboards worden geplaatst in boxen aan de zijkant. We moeten soms meer dan 1000 meter hoogteverschil overbruggen. Daarom doen we er alles aan om jou zo comfortabel mogelijk te laten zitten. Voor de liefhebbers onder ons: de Pistenbully heeft 461 PK en een maximum snelheid van 25km per uur.

Pistenbully Kirgizie
Pistenbully in Kirgizië

Accommodatie

We verblijven in het Ala Kul guesthouse in Jyrgalan. Dit sfeervolle guesthouse wordt gerund door een lokale Kirgizische familie. Zij zorgen voor de maaltijden en voor een stukje vertier. De twin/triple kamers hebben een eigen moderne badkamer en zijn van alle gemakken voorzien.

Bij de freeride basis hebben wij een yurt kamp gebouwd. Deze tenten van vilt zijn de traditionale woningen van de Kirgizische nomaden. Een yurt bestaat uit een houten frame met een ronde opening in het dak (de tunduk). Zelfs in de Kirgizische vlag vind je deze tunduk terug. Wij hebben de yurts aangepast aan de winterse temperaturen. Dat betekent dat er een beschermlaag over het vilt ligt en dat er een kachel binnen staat. Naast het yurt kamp staat een Russische sauna tent voor je heerlijk kun uitrusten na een intensieve dag op de berg. Als er ruimte beschikbaar is, mag je uiteraard een nachtje verblijven in een yurt. Er zijn doorgaans 8 slaapplekken per yurt.

Staff

We hebben een fantastische groep freeriders ter plaatse. Roman Nasyrov is de chauffeur van de Pistenbully. Aleksey Balabyn is de lead guide tijdens de afdalingen. De tail guides zijn Maksat Aitkulov, Vasily Nemchenko en Vadim Karaulykh.

Alle gidsen kennen de bergen als geen ander. Zij hebben allemaal hun diploma’s van de KMGA Guide School in Karakol. Dat betekent dat zij de benodigde certificaten hebben wat betreft lawinekunde, mountaineering, EHBO en kennis van sneeuwsamenstelling. Wegens de huidige politieke en financiële situatie hebben ze tot op heden geen IFMGA gecertificeerde diploma’s.

De après ski bar (Buchenwagen) wordt gerund door onze vrienden Vasily Bazhinov en Kostich Kulakov. Hier kun je altijd terecht voor een drankje na een lange dag in de sneeuw.

Elektriciteit/Internet

Er is overal elektriciteit beschikbaar. De stekkers zijn hetzelfde als in Europa (220V en 50Hz). In het guesthouse is Wi-Fi aanwezig. Je kunt er ook voor kiezen om een lokale sim kaart aan te schaffen. Het bereik reikt zelfs tot het cat ski terrein.

Eten & Drinken

De Kirgizische keuken is een smaakvolle mix van Turkse, Chinese en Russische gerechten. Meestal hebben we brood, eieren, vleeswaren, kaas en pap voor ontbijt. Omdat we geen tijd willen verliezen nuttigen we de lunch op de berg. Het diner bestaan uit calorierijke gerechten zoals Koerdak (rundvlees met ui en aardappelen), Lagman (noodles met groente), Plov (rijst met vlees en wortel), Borsch (rode bieten soep), Ashlan Fu (rijst met groenten in pittige saus), Beshparmak, Mante (dumplings) en allerlei soorten salades.

Uiteraard hoort daar thee bij maar we zorgen dat er ook frisdrank en koffie ter plaatse is. Bovendien kun je altijd bier, wodka of iets anders alcoholisch bestellen.

Toilet en badkamer

In het guesthouse heb je de beschikking over moderne badkamer en toiletten. Bij het yurt kamp hebben we long-drop toiletten en op de berg hebben we een geïmproviseerde WC. Je kunt altijd een wilde boom om steen vinden uiteraard.

Sauna

De heetste blikvanger is de sauna tent bij ons yurt kamp. De temperatuur kan oplopen tot 90 graden. Uiteraard kun je daarna een duik nemen in de diepe sneeuw. Traditioneel heeft een Russische sauna een ritueel van minimaal 5 sessies van 10-12 minuten. Pas na de 4e of 5e keer is je lichaam klaar om een duik in de sneeuw te nemen.

Transport

We kunnen een transport organiseren vanaf elk punt in Kirgizië of Zuid-Kazachstan. Vanaf het internationale vliegveld van Bishkek duurt het 5-6 uur om naar Jyrgalan te rijden. Vanaf Karakol is het slechts 1 uur en vanaf Almaty ook 5-6 uur (wij kunnen je helpen om dit te organiseren)

Cat ski Kirgizië voor jou?

 • gevorderde wintersporter met off piste ervaring
 • avonturier en liefhebber van diepe sneeuw
 • skiër/boarder die wat anders wil dan de Alpen

Inclusief

 • Transfers ter plaatse
 • 5 dagen cat skiën
 • 6 overnachtingen in Ala Kul guesthouse (twin kamers)
 • 1 nacht in Olive Hotel Bishkek
 • Alle maaltijden (+ drankjes tijdens maaltijden)
 • Engelssprekende reisleiding
 • Lokale gidsen
 • Gebruik van sauna

Niet inclusief

 • Vluchten (vanaf 350-550 retour) naar Bishkek
 • Eten & drinken buiten de 3 maaltijden
 • Alcoholische dranken
 • Souvenirs & fooien
 • Ski- of Snowboardhuur
 • Lawine-uitrusting
 • Reisverzekering (NKBV)
 1. L. Nemeth:

  Unbelievable cat skiing trip to Kyrgzstan! I was a little nervous at first, but the team at Ryce took care of me every moment of my trip. When I arrived to Karakol, I was whisked off to a beautiful yurt camp in Jyrgalan, the freeride capital of the region. The guides were incredibly experienced, something you cannot overlook when skiing in the back country, and always put safety first. My second day of cat skiing we had over a foot of fresh powder which, on top of the powder already in the slopes, meant it was waste deep in some areas.
  I would recommend this trip to anyone looking for some amazing skiing in central Asia. Though pack your sense of adventure, because Kyrgzstan is very different from the Swiss Alps! But if you are looking for a unique, once in a lifetime ski adventure, this is definitely for you.

 2. Mikhael:

  Jyrgaland is my new hotspot for cat skiing

Add a review