fbpx

Yurt kopen

Originele yurt kopen uit Kirgizië?

Van onze lokale vrienden uit Kirgizië kun je nu een traditionele yurt kopen. Deze zijn in het dorpje Kara Koo vervaardigd en bestaan volledig uit natuurlijke materialen (lariks)hout en wol/vilt. De ronde tenten zijn de oorspronkelijke tiny houses van Centraal Aziatische nomaden. Je kunt er nu zelf eentje bemachtigen

Wij hebben 3 maten in de aanbieding. Het kleinste model (S) heeft een diameter van 5 meter en bestaat uit 75 houten dakstokken. Het middelste model (M) heeft een diameter van 6 meter en heeft 85 houten dakstokken. Het model (L) is het grootste met een diameter van 7 meter en 100 houten dakstokken. De prijzen zijn:

Model S: €7850
Model M: €8700
Model L: €9650

Voor deze prijs krijg je de wanden, deur, dakstokken, plafound, rieten isolatie, vilt voor de muur (2 gedeeltes), vilt voor het dak (2 gedeeltes), vilt voor het plafond en het vilt voor de deur. Daarnaast zijn de versieringen aan binnen- en buitenkant inbegrepen.

We kunnen de yurt laten bezorgen, neem hierover contact met ons op. Ook is het mogelijk om een regendoek aan te schaffen. Deze bevelen we zeker in de wintermaanden aan voor Europa. Deze kost €1250. De geraamte van de yurts bestaat uit 3 delen. Het eerste gedeelte is de ronde houten, voorgebogen muur. Deze muur noemen de Kirgiezen ‘Kerege’ en is de basis van alle yurts. Het tweede gedeelte zijn de houten dakstokken (Uuk). Deze verbinden de muur met het plafond. Het derde gedeelte is het plafond, het ronde wiel (Tunduk) dient als opening voor daglicht en kan ook gebruikt worden als afvoerpijp van een kachel.

Om het geraamte heen worden rieten matten geplaatst ter isolatie. Over het gehele geraamte worden doeken van vilt gelegd. Deze worden met banden vastgemaakt zodat ze niet wegwaaien. Er zit een apart doek over het plafond die je kunt openen voor daglicht. De vloer kun je zelf realiseren. Wij hebben in ons yurt kamp in Kirgizië een verwarmde houten vloer met daarop lokale tapijten (als optie zijn deze ook te koop).

Voor de tenten zijn verder geen verstevigingen of haringen nodig. De ongelooflijk sterke constructie van hout komt verder op spanning te staan door de bedekking van de viltdoeken. De yurts kunnen zware stormwinden zonder moeite doorstaan. In de zomermaanden kunnen de yurts over het algemeen prima buiten staan. Het is belangrijk dat de viltdoeken goed drogen voordat je de yurt afbreekt. Je kunt de doeken schoonmaken met een stoomreiniger. Wil je de yurts ook in de overige seizoenen gebruiken dan is het handig om een polyester doek over de yurts te plaatsen. Dit doen wij ook tijdens de wintersport in Kirgizië (zie hieronder)

Waarom zou ik een yurt kopen?

De yurt heeft in Kirgizië een belangrijke functie. Het is eeuwenlang de belangrijkste woonplaats geweest van de lokale bevolking. Er komen veel tradities bij kijken. Zo is de ingang normaal gesproken op het zuiden. Als er veel mensen in de yurt zijn dan is de regel dat je tegen de klok in loopt. Het plafond (de Tunduk) blijft altijd in de familie en gaat van vader op zoon. Het larikshout is enorm sterk en de yurts uit Kirgizië kunnen decennia meegaan. Het is daarom een enorm duurzame woonplek.

In Nederland zijn de yurts perfect om in te wonen, te recreëren en om workshops te houden. Als woonvorm wordt de yurt steeds vaker ingezet. Daarnaast past een yurt natuurlijk perfect op een camping, een bed & breakfast of tijdelijk onderkomen. Ook als atelier-, workshop- of vergaderruimte kan de yurt dienst doen. Door de ronde vorm is het ontzettend knus en het is ideaal om je te focussen omdat het zonlicht alleen via het dak binnenkomt.

Hoe bouw ik zo’n yurt op?

In Kirgizië kunnen ze een yurt binnen een half uur opbouwen (met 4-6 personen). Vroeger trokken nomaden van plek naar plek waarbij de yurts werden gedragen door kamelen of paarden. Je wilde dan niet de hele dag bezig zijn met het opzetten van een tent. In Nederland lukt het de meeste kopers om de yurts in enkele uren op te zetten. Er zijn meerdere instructievideo’s te vinden op YouTube. Hieronder zie je alvast de opbouw van de yurt in een filmpje van 30 seconden.

Wanneer kunnen jullie een yurt leveren?

Op dit moment hebben we nog 3 yurts op voorraad. Deze zijn onmiddellijk te leveren. Het is op dit moment nog niet zeker of er een nieuwe voorraad gaat komen.