fbpx

Filter By

Praktische info:

Visum Sinds 1 februari 2019 is Oezbekistan visumvrij voor een verblijf korter dan 30 dagen
Paspoort Minimaal 6 maanden geldig voor vertrek vanuit Nederland
Valuta Oezbeekse SUM (ongeveer 10000 SUM is €1)
Tijdsverschil UTC+2 (3 uur later in de zomer, 4 uur later in de winter)
Taal Officiële talen zijn Russisch en Oezbeeks
Cash Pinnen is mogelijk met een creditcard in de grote steden. Het is handig om wat contant geld mee te nemen.
Vaccinaties DTP en Hepatitus A worden aangeraden door GGD, klik hier voor actuele info
Elektriciteit 220V-50Hz (zelfde als Nederland)
Internet In de meeste guesthouses en hotels is redelijk snel internet.
Veiligheid Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt veiligheidsrisico’s in verband met het Covid-19 virus, kijk hier voor actuele info
Eten & Drinken Een mix van Turks en Russisch
Populaire gerechten PilavShashlikMantiLaghman

Oezbekistan, een land vol verrassingen

Veel mensen denken bij het woord “Oezbekistan” aan een hele grote woestijn met alleen maar zand en enkele huizen. Dat is deels ook waar, aangezien ruim 75% van het land bedekt is met een flink pak zand. Echter heeft Oezbekistan veel meer te bieden dan alleen een warme en zanderige vlakte! Oezbekistan is het land van de Oude Zijderoute, kleurrijke tradities, prachtige natuur en uiterste gastvrijheid!

Oezbekistan heeft ongeveer 31 miljoen inwoners, waarvan meeste leven in de grotere steden Tashkent, Samarkand en Fergana, waarvan Tashkent de hoofdstad van het land is. Het land is ingesloten door zijn buurlanden Tajikistan, Kirgizië, Kazachstan en Turkmenistan, die jarenlang bedreigingen hebben gevormd voor de verovering van een van de belangrijkste handelsroute; De Zijderoute.

Een (rijk) stukje geschiedenis

Door Oezbekistan liep de Oude Zijderoute. De Oude Zijderoute was een belangrijk netwerk van verschillende handelswegen van en naar China. Over deze weg werd er veel gehandeld in spullen die rijkdom uitstralen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld porselein en zelfs goud. Door deze handel heeft de Oude Zijderoute verschillende sporen achtergelaten in Oezbekistan. Door de handel konden grote steden verschillende en vooral kleurrijke gebouwen laten bouwen. In Tashkent staan zo verschillende religieuze gebouwen die ingelegd zijn met de bekende blauwe mozaïeken. Verder in het westen kom je de rijkste stad tegen uit de Oude Zijderoute; Samarkand. In Samarkand bevindt zich het bekende Registan, een gigantisch plein met geweldige mozaïek. Verder zijn hier ongelooflijke mausoleums en moskeeën zijn gebouwd, een plek om niet over te slaan. Nog verder naar het westen worden de gebouwen minder gerestaureerd en zijn dus meer authentiek. Hier liggen de blauwe steden van Bukhara en Khiva.

De geografische ligging van Oezbekistan

Oezbekistan heeft een centrale ligging in Centraal Azië. Het uiterste westen van Oezbekistan bestaat, zoals waarschijnlijk vermoeden, vooral uit woestijn; de KyzylKum en de Aral Kum woestijn. In de Kyzylkum woestijn leven verschillende bijzonder dieren. De naam Aral Kum komt van de Aral zee af. Wat eens een groot oppervlakte met zout water was in nu, bijna volledig opgedroogd tot een grote warme zandvlakte met hier daar daar nog sporen uit een ver verleden. Verder in het westen liggen de grotere steden van Khiva, Bukhara, Samarkand en Tashkent, meestal gelegen vlakbij een bron van water.

Helemaal in het oosten van Oezbekistan ligt de prachtige natuur die het land te bieden heeft; De Fergana vallei. De Fergana vallei wordt ook wel de graanschuur van Centraal Azië genoemd. Dankzij de vruchtbaarheid van het land, zie je vooral zomers overbeladen vrachtwagen vol met watermeloenen. Een geweldig gezicht! Daarnaast kun je er ook meerdere actieve sporten doen zoals mountainbiken, raften en trekkingtochten maken!

Warm of koud?

Als je in de zomer naar Oezbekistan gaat moet je wel tegen wat hitte kunnen. Zomers kan het namelijk in de grote steden en daarbuiten 40 graden worden! Wees echter gerust. Bijna alle gebouwen en hotels hebben de airco aan staan als het zo warm is. Zelfs in het treinstation staan ze! Je ontkomt er bijna niet aan in de zomer. In tegenstelling tot de zomer, kan het er in de winter ijskoud worden. Het landklimaat vormt het perfecte klimaat om te skiën, waar vooral in het oosten sneeuw valt. En laat het nou ook zo zijn de Oezbekistan ook skigebieden heeft! Gelegen, net boven Tashkent, liggen de populaire pistes van Chimgan en  Beldersay waar je goed kunt wintersporten!

Het gastvrije Oezbekistan

De mensen in Oezbekistan zijn uiterst gastvrij naar hun bezoekers. Je wordt meestal met een glimlach ontvangen en je krijgt gelijk thee met zoetigheden aangeboden. Hoewel ze over het algemeen weinig Engels kunnen, proberen ze altijd een praatje met je te maken. In Oezbekistan spreekt men Oezbeeks of Russisch. Oorspronkelijk zijn Oezbeekse mensen van Turkse afkomst. Na jarenlang te hebben geleefd als nomaden, hebben deze ze uiteindelijk op vruchtbare plekken hun steden gebouwd, verspreid over wat nu Oezbekistan is. De Islam is het populairste geloof, maar zijn echter niet streng islamitisch. Zo dragen vrouwen prachtige gekleurde gewaden waarbij het gezicht niet totaal is bedekt en mogen mannen genieten van een glaasje alcohol.

Oezbeken zijn (nog steeds) handelaars

Tegenwoordig bestaat de Oude Zijderoute niet meer. Sinds de uitvinding van grotere zeevaartschepen, is het efficiënter om spullen te vervoeren over zee. Echter verandert dat niet de instelling van de Oezbeken. Lopend over de kleine marktjes zul je merken dat afdingen een lastig karweitje is. Tegenwoordig bestaat er ook een Nieuwe Zijderoute, aangelegd door de president van China. Door gebruik van vernieuwde technieken in de infrastructuur, maakt Oezbekistan een klein deel uit van deze route en loopt de Nieuwe Zijderoute in vorm van een spoorlijn naar Europa en verder. Verder draait het land op inkomsten van de agricultuur van de vruchtbare Fergana vallei, maar exporteert ook bijvoorbeeld wijn, gedroogde vruchten, rijst, katoen, leer en natuurlijk zijde! Helaas heeft het land afgelopen jaren enorm last van inflatie, waardoor de koers regelmatig varieert. Zo is ongeveer 10000 SUM, 1 euro, waardoor je bijna het gevoel krijgt dat je een miljonair bent als je geld pint!

Toerisme

Na de val van de Sovjet-Unie is Oezbekistan een van de meest toeristische landen van Centraal Azië geworden. Dit komt onder andere door zijn makkelijke connecties, relatief goede wegen en toegankelijk openbaar vervoer, wat Oezbekistan dus een toegankelijk land maakt om in te reizen!. Het land kent 3 verschillende soorten toerisme; cultuur toerisme, avontuurlijk toerisme en religieus toerisme. Het cultuur toerisme is grotendeels te danken aan de versierde en met mozaïek belegde moskeeën en gebouwen die overal verspreid staan over Oezbekistan. Daarna komt het avontuur toerisme die je kan doen in de Fergana vallei. Als laatste heb je het pelgrim toerisme, ook te danken aan de versierde gebouwen die in verbinding staan met de Islam, maar ook het boeddhisme en hindoeïsme.