fbpx

Filter By

Ice Bar Jyrgalan, Kyrgyzstan
#RYC-SKI-SAF-KIRG

Ski Safari Kirgizië

Kirgizië, de plek waar het voor ons allemaal begon. Naast onze gevierde avontuurlijke wintersportreis, bieden we een toegankelijkere variant aan: Ryce Travel Ski Safari. Zoals steeds een combinatie van wintersport én cultuur, voor de avontuurlijke, autonome en nieuwsgierige wintersporter. 

Bekijken
#RYC-WINTER-KIRG

Avontuurlijke wintersport Kirgizië

In 8 dagen gaan we de absolute wintersport hoogtepunten van Kirgizië ontdekken. Avontuur staat voorop dus verwacht geen hypermoderne skiliften, wienerschnitzels of 5 sterren hotels. Wat kun je dan wel verwachten? Wintersport Kirgizië is bijvoorbeeld Pistenbully droppings, Russische banya’s, Kirgizische gastvrijheid, Yurt tenten, Shaskliks en Karaoke avonden.

Bekijken
#RYC-CAT-SKI-KIRG

Cat Ski Kirgizië

Cat ski Kirgizië? In de Jyrgalan vallei van Kirgizië valt een abnormale hoeveelheid droge Centraal Aziatische sneeuw. Het gigantische Issyk Kul meer zorgt voor een micro-klimaat met aanzienlijk meer sneeuwval dan elders in Centraal Azië. Dat is de reden waarom we georganiseerde cat ski reizen aanbieden naar Jyrgalan. Compleet met overnachting in traditionele yurt en Russische sauna.

Bekijken
#RYC-BACK-FREE-KG

Backcountry Freeride Kirgizië

In navolging van de avontuurlijke wintersportreizen biedt Ryce Travel ook freeride reizen naar Kirgizië aan. In deze week staat uiteraard het backcountry skiën centraal maar zullen we ons ook onderdompelen in de lokale cultuur.

Bekijken

Karakol, onze thuishaven in Kirgizië

Karakol (Каракол) ligt aan de oostelijke oevers van het Issyk Kulmeer en is omringd door bergen zo hoog dat ze bijna de hemel lijken te raken. Een stad langs de zijderoute, waar de kumis rijkelijk vloeit en het leven goed is. Tevens uitvalsbasis van Ryce Travel: de plek waar het allemaal begon. Je begrijpt dat deze stad een bijzondere plek in ons hart heeft. 

Karakol is de vierde grootste stad in Kirgizië, na Bishkek, Osh en Dzjalal-Abad. De stad ligt op slechts 150 km van de Chinese grens, natuurlijk gevormd door de Tian Shan bergketen (hemelse bergen in de meeste Chinese talen). Issyk Kul (ook Yssykköl) is het op één na grootste bergmeer ter wereld. In het Kirgizisch betekent het warm meer, omdat het nooit bevriest, zelfs niet tijdens de guurste winters. 

Karakol bruist én brengt rust. En is daarom hét perfecte vertrek- en eindpunt voor hikes in de zomer en skitours in de winter. Karakol Gorge, Jeti Oguz, Ak Suu vallei, en nog veel meer moois zijn makkelijk bereikbaar met taxi of marsjroetka.    

De Russisch Orthodoxe Kerk

Karakol was lang een garnizoensstad aan de rand van het Russisch tsarenrijk. Een kerk kon daardoor natuurlijk niet ontbreken en werd origineel in steen gebouwd in 1872. Door een aardbeving werd het bouwwerk grotendeels verwoest en later in hout heropgebouwd. 

Weetje: tijdens de reconstructie werden de kerkdiensten in een yurt gehouden. Origineel. 

Dungan Moskee

Kort gezegd, zijn Dungan moslims van Chinese origine. Veel Dungan mensen leven in Kirgizië, waardoor er nu meer dan 65.000 Dungan mensen zijn. Vooral in Karakol is het aantal erg hoog. De moskee werd aan het begin van de vorige eeuw gebouwd. Voor het ontwerp werd de bekende architect Chou Seu in de arm genomen. 

Leuk weetje: De hele moskee werd gebouwd zonder dat er ook maar één spijker aan te pas kwam. Sterk staaltje bouwkunst.  

Animal market, elke zondag in Karakol

De veemarkt op zondag is een waar tragikomisch schouwspel. Het in- en uitladen van allerhande kirrende, blatende en mekkerende dieren, schapen die op achterbanken en in kofferbakken van oude lada’s gepropt worden, luid onderhandelende Kirgiezen waar je danig van onder de indruk raakt. Door al deze omstandigheden zou je haast zeggen dat je ogen te kort komt.   

Wees er vroeg bij; de eerste schapen en paarden arriveren tegen zonsopgang. Na een uur of 10 is er geen kip meer te bespeuren. 

Leuk weetje: Naast de veemarkt is ook een tweedehands automarkt te vinden. Dus zoek je nog een leuke lada of een wat oudere UAZ? Dan is dit je kans!