fbpx

Filter By

#TOUR-SKI-SPLITBOARD-PEAKS-OF-BALKANS

Tour Ski – Splitboard Peaks of the Balkans

Ontdek Peaks of the Balkans, de crossborder route door Kosovo, Montenegro & Albanië, op tourski’s of splitboard! Deze tocht werd oorspronkelijk opgezet als wandelroute om lokaal toerisme te bevorderen en regio’s dichter bij elkaar te brengen, dit alles over landgrenzen heen. Majestueuze bergen, diepe poeder en de heerlijke Balkan gastvrijheid maken van deze reis een onvergetelijke ervaring.

Albanië, de avontuurlijke kant van Europa!

Albanië, het land van mediterrane zandkusten met dennenbossen, gastvrijheid en boordevol afwisseling. Al rijdend door het afwisselende landschap zal je merken dat dit land veel meer te bieden heeft dan je in eerste insantie denkt! Tijdens een Ryce Travel tour, kom je door oude historische stadjes en leer je de bevolking echt kennen. Veel mensen denken bij Albanië gelijk aan de (wat duistere) historische kant. Na jarenlange bezetting van verschillende rijken en een communistische dictatuur, zijn deze sporen van het verleden nog altijd te zien in Albanië. Al met al, een land voor iemand die wel eens de avontuurlijke kant Europa wilt opzoeken!

Geografische ligging

Albanië grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië en Griekenland. In het westen van het land ligt een prachtige kust; de Adriatische kust. Deze unieke zandkunst is bezaaid met luxe hotels en veel dennenbossen, perfect voor familie- en vrienden vakanties. In de binnenlanden van Albanië, waan jij je in het bergachtige en afwisselende landschap vol met historische steden en gebouwen. Door de combinatie van zee en gebergte, was het land in de oudheid moeilijk te bereiken voor vijanden, met als gevolg dat dorpjes steeds afzonderlijk gingen leven. Deze dorpjes ontwikkelde hun eigen regels en tradities door de jaren heen, wat nog steeds te zien is als je door het land reist!

Zon, Zee, Strand het hele jaar door?

Zowel in de zomer als in de winter is Albanië met zijn mediterrane klimaat goed uit te houden. In de zomer, aan de kust lopen de temperaturen op tussen de 30 en 20 graden en lopen af tussen 0 en 10 graden in de winter. Net zoals het landschap, is over het algemeen het klimaat ook erg afwisselend. Het kan maar zo zijn dat het in de bergen sneeuwt, terwijl in het kustgebied de zon volop schijnt! Het binnenland van Albanië kent strengere winters en bied, zeker in de hoger gelegen gebieden, de kans aan om er heerlijk te kunnen snowboarden of skiën.

De bevolking

De bevolking van Albanië is relatief arm in vergelijking tot zijn buurlanden. Gelukkig weerhoud dat de inwoners niet om super gastvrij te zijn naar hun gasten toe. Albanezen staat bekend om hun gastvrijheid en willen je het liefst altijd uitnodigen op de koffie! Albanië telt zo’n ongeveer 3 miljoen inwoners. De meerderheid van de bevolking is etnisch Albanees (82,6%). Verder leven er verschillende etnische minderheden samen waaronder de Grieken, Montenegrijnen, Kosovaren en Macedoniërs.

De lange geschiedenis van Albanië in een notendop

Het land kent een lange en duistere geschiedenis. Al van begins af aan was Albanië een gewild stuk land bij verschillende volkeren. Zo hebben de Romeinen en Ottomanen overal hun sporen achtergelaten. Het land was op zijn duisterste punt tijdens het Communistische tijdperk. Het was ooit het meest geïsoleerde land van Europa in deze tijd. Veel mensen vergeleken het in die tijd zelfs met het Noord-Korea van Europa! Dit kwam mede door het aantreden van Enver Hoxha, een dictator die de macht om zich heen greep door middel van systematische uitroeiing en het communisme op de bevolking drukte. Geen goede zaak voor Albanië dus… Na de val van het communisme probeert Albanië na al die jaren nog steeds uit een nog diepe put te kruipen.

Het opkomende toerisme in Albanië

Mede door het communisme blijft het land al jaren achter op het gebied van toerisme. Dit is aan alles te zien als je in het land reis. De wegen zijn soms beroerd slecht, openbaar vervoer duurt relatief lang en soms missen er voorzieningen of gaat het net even anders dat je gewend bent. Door samen te werken met vooral lokale ondernemers in Albanië, proberen we net dat zetje in de rug te kunnen geven om het toerisme in Albanië op te krikken. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel voor Albanië. De Albanezen timmeren (letterlijk) hard aan de weg om toeristen naar zijn land te trekken en op deze manier sneller uit die diepe put te kunnen kruipen!