fbpx

Filter By

Ice Bar Jyrgalan, Kyrgyzstan
#RYC-SKI-SAF-KIRG

Ski Safari Kirgizië

Kirgizië, de plek waar het voor ons allemaal begon. Naast onze gevierde avontuurlijke wintersportreis, bieden we een toegankelijkere variant aan: Ryce Travel Ski Safari. Zoals steeds een combinatie van wintersport én cultuur, voor de avontuurlijke, autonome en nieuwsgierige wintersporter. 

Bekijken
#RYC-WINTER-KIRG

Avontuurlijke wintersport Kirgizië

In 8 dagen gaan we de absolute wintersport hoogtepunten van Kirgizië ontdekken. Avontuur staat voorop dus verwacht geen hypermoderne skiliften, wienerschnitzels of 5 sterren hotels. Wat kun je dan wel verwachten? Wintersport Kirgizië is bijvoorbeeld Pistenbully droppings, Russische banya’s, Kirgizische gastvrijheid, Yurt tenten, Shaskliks en Karaoke avonden.

Bekijken

Jeti Oguz, de zeven stieren

Jeti Oguz (Жети-өгүз) is een vallei ten westen van Karakol die bekend staat om z’n indrukwekkende rode rotsformaties. In 1975 werd het uitgeroepen tot beschermd gebied.  

De beroemdste zijn de Jeti Oguz rotsen, wat zeven stieren betekent in het Kirgizisch. Zeven (als je goed telt zijn het er meer, minstens negen) baksteenrode rotsen rijzen statig op uit het glooiende landschap. Een bezoekje is dan ook meer dan waard.  

Voor de fotografen onder ons: in de zomer is het rood van de rotsen het mooist in het vroege ochtendlicht. In de winter is het licht er altijd adembenemend door de afwisseling van witte sneew. 

Legendes 

Kirgizië is een land van duizend-en-één legendes en ook de vallei van Jeti Oguz heeft er een paar mooie. Eentje verhaalt over waarom de zeven stieren er als zeven stieren uitzien. 

Heel lang geleden waren er eens twee khans. De eerste khan had een hele mooie vrouw, de tweede niet. De tweede khan werd verliefd op de mooie vrouw van de eerste khan en roofde haar van haar echtgenoot. Hierop ontketende de eerste khan een bloederige oorlog die jaren en jaren aansleepte. De tweede khan vroeg advies aan een wijs man: hoe moest hij de oorlog winnen? “Dood je vrouw”, zo sprak de wijze man, “zodat de eerste khan haar nooit meer terug kan nemen.” Zo gezegd zo gedaan. De tweede khan organiseerde een groot feest waar zeven stieren geofferd werden. Het bloed van de laatste stier druppelde nog niet op de grond, of de mooie vrouw moest er ook aan geloven. Het hart van de mooie vrouw bloedde zo hevig, dat alle feestgangers en khans meegesleurd werden in een stroom van bloed. Toen alles weer tot rust kwam, veranderden de zeven stieren in de rotsen die we vandaag kunnen zien.   

Een beetje verder vind je het gebroken hart – een rotsformatie waar je met een beetje fantasie een verloren liefde in kan zien. Het verhaal gaat dat twee rivalen die van dezelfde vrouw hielden, allebei het leven lieten bij een duel. De rots brak, zoals het hart van de vrouw die rouwde om de twee verloren zielen.  

Broken Heart Kyrgyzstan
Broken Heart in de winter

Hiken in Jeti Oguz

In de zomer is Jeti Oguz een heerlijke vallei om te hiken, mountainbiken, paard te rijden of zelfs te kayakken. Voorbij de rode rotsen trekt het landschap open en kom je in de Valley of Flowers terecht, een dal vol vol vol bloemen (zoals de naam doet vermoeden). De vallei leent zich perfect voor zowel dagtochten als meerdaagse hikes. Je kan de populaire route Karakol – Ala Kul – Altyn Arashan uitbreiden met een dag of twee naar Jeti Oguz. Zeker de moeite waard. Verder vind je hier een oud kuuroord (Jeti Oguz Sanitorium), een herinnering aan de Sovjetperiode, maar wel open voor publiek. Het kuuroord ziet er verder wel een beetje griezelig uit (maar laat je daar vooral niet door tegenhouden). 

Jeti Oguz is gemakkelijk te bereiken met de taxi of marsjroetka. Let wel, vraag de taxichauffeur in je mooiste Russisch of Kirgizisch om je wel degelijk in Jeti Oguz Sanitorium af te zetten. Jeti Oguz town ligt namelijk nog zo’n 12 km van de befaamde rotsformaties vandaan. Een fikse wandeling.