fbpx

Filter By

#RYC-SKI-SAF-KAZ

Ski Safari Kazachstan

Op Ski Safari in het zuiden van het immense Kazachstan? Dat betekent dat je een week lang verblijft in de wereldstad Almaty en dat je gaat wintersporten in de grootste skigebieden van het land. Uiteraard met een mix van cultuur en lokale ervaringen. Zo brengen we bijvoorbeeld een bezoek aan de Charyn Canyon, de uitgestrekte steppes en lokale marktjes.

Bekijken
#RYC-WINTER-KAZ

Avontuurlijke wintersport Kazachstan

Komende winter bieden we meerdere avontuurlijke wintersport reizen aan naar Kazachstan. Skiën in de noordelijke Himalaya met uitzicht op de wereldstad Almaty! Verwacht geen saai nachtleven, Wiener Schnitzels of Duitse Schlagers. Wat kun je dan wel verwachten? Nou, bijvoorbeeld gloednieuwe skigebieden, een bruisend nachtleven en een bezoek aan de Charyn vallei.

Bekijken

Charyn Kloof

Vaak wordt de Charyn kloof vergeleken met de Grand Canyon in de Verenigde Staten. De mooie kleurschakeringen van dieprood naar lichtbruin en de grillige rotsformaties zorgen er inderdaad voor dat deze Kazachse bezienswaardigheid gezien kan worden als kleine broer van de Grand Canyon. Ook hier gaven wind- en watererosie de kloof prachtige vormen en kleurrijke sculpturen. De Charyn kloof is ongeveer 90 kilometer lang en maakt deel uit van het Charyn National Park, dat werd opgericht in 2004.

De rivier Sharyn doorkruist de kloof en gaf mee vorm aan de mooie rotsformaties. Hij ontspringt in de Tian Shan bergen, is zo’n 400 kilometer lang en is op sommige plaatsen meer dan 150 meter diep. De rivier mondt uiteindelijk uit in het Kapchagai resevoir. Op de rivier kunnen avonturiers kanoën en raften. Die activiteit is echter enkel weggelegd voor de meer geoefende rafters onder ons want de moeilijkheidsgraad van het raften op de rivier ligt redelijk hoog. Een meer rustige activiteit die ook tot de mogelijkheden van de rivier behoort, is vissen.

Een andere manier dan vanop het water de schoonheid van de kloof te ontdekken, is door er doorheen te wandelen. Een trektocht start vanaf het parkeerterrein van het National Park en brengt je langs mooie uitkijkpunten. Zo is er de ‘Dolina Zamkov’ of ‘Vallei der kastelen’ waar over een afstand van drie kilometer en een diepte tot 100 meter ongewone rotsformaties te zien zijn. Nog andere delen van de kloof kregen namen die verwijzen naar heksen of geesten omdat de tijd de rotsen daar vreemde vormen gaf. De Charyn kloof bestaat uit vijf verschillende kloven: de Vallei der kastelen, de Temirlik kloof, de Gele kloof, de Rode kloof en de Bestamak kloof. De Vallei der kastelen is de meest populaire.

De es als centrale speler van de Charyn Canyon

Volgens sommige bronnen is de naam van de rivier Sharyn afkomstig van het woord ‘sharyn’ dat in het Oeigoers ‘es’ betekent. Andere bronnen denken dat de naam afkomstig is van het woord van Turkse oorsprong ‘char’, dat afgrond betekent. Beide verklaringen zijn mogelijk voor deze kloof die is gekenmerkt door steile afgronden, maar waar ook essen in de omgeving groeien. Het ‘Relic Forest’ bijvoorbeeld, op een 20-tal kilometer van de kloof, bestaat hoofdzakelijk uit essen. Daarnaast vind je er ook wilgen, populieren en berberis (zuurbes).