fbpx

Skiverhuur Karakol

In het centrum van Karakol, in het oosten van Kirgizië, is in 2015 de Ryce Skiverhuur geopend. Maksat Aitkulov heeft samen met zijn personeel een schitterende winkel gerealiseerd met tweedehands materiaal uit Nederland, Frankrijk en Oostenrijk.

Skiverhuur Kirgizie

In 2012 kwam Peter Hofman in contact met Maksat Aitkulov. Als afgestudeerde berggids van de toeristenschool wilde Maksat graag een volwaardige skiverhuur starten. Hij verhuurde op dat moment oud materiaal vanuit een zeecontainer. Stichting Ryce Travel heeft materiaal aangeschaft en elk jaar proberen we samen de kwaliteit te verbeteren. Zo zijn er dit jaar vele snowboards bijgekomen en enkele freeride skis.

Zelfs aan de presentatie is gedacht
Zelfs aan de presentatie is gedacht

Met de hulp proberen we de veiligheid van ski’s en snowboards te verbeteren. Naast het leveren van materiaal geven we ook tips over onderhoud. Maksat is in 2015 in Nederland geweest en Jan Willem van Dijken van de Herqua wintersportwinkel in Hoogeveen heeft hem toen uitleg gegeven over het waxen en slijpen.

Tegenwoordig wordt het onderhoud frequenter uitgevoerd en heeft Maksat de beschikking over professionele (hand)slijpers en wax. Vorig seizoen was er helaas niet genoeg wax aanwezig. De lokale oplossing: kaarsvet. Zo is het af en toe nog steeds behelpen maar gelukkig zit er een stijgende lijn in de kwaliteit van het materiaal.

Om de lokale mensen ook in staat te stellen om te skiën hebben zij een tweede kleine skiverhuur geopend. In dit filiaal liggen de prijzen voor de verhuur een stuk lager. Daarnaast kan de lokale skischool hier gratis materiaal huren. Zodoende kunnen we meer mensen in staat te stellen om de skisport te leren. Het is daarom een geweldige stimulans om te zien dat het aantal lokale leerlingen enorm is gestegen.