fbpx

Filter By

#RYC-WINTER-SRB-RKS

Avontuurlijke wintersport Servië en Kosovo

In het centrum van de Balkan ligt een avontuurlijke wintersport Servië en Kosovo op je te wachten. Een waanzinnige reis naar twee regio’s die een haat-liefde verhouding met elkaar hebben. De reis begint in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. In Servië skiën we in het grote skigebied Kopaonik.

Bekijken

Prizren, een samensmelting van culturen

Prizren, Prizreni in het Albanees, (Призрен in het cyrillisch Servisch) is de meest cultureel en etnisch diverse stad van heel Kosovo. Hier klinken zowel Albanese, Servische, Bosnische, Romani als Turkse stemmen. De stad ligt tegen de flanken van het Šargebergte aan de oevers van de Bistrica. Volg je de geplaveide paadjes omhoog, dan kom je bij het Prizren Fort. Van hieruit kan je de hele stad, met haar honderd minaretten en kerktorens, de rivier, en natuurlijk de bergen zien. Een idyllisch schouwtoneel.

In ‘t kort

  • Prizren heeft een kleine 100.000 inwoners 
  • De gelijknamige municipality heeft bijna het dubbele aantal inwoners, zo’n 200.000 
  • Municipality grenst met Albanië en Noord-Macedonië
  • In Prizren vindt elk jaar het filmfestival Dokufest plaats

In ‘t lang

Het mooie van Kosovo (among many other things) is dat je zo’n verscheidenheid aan steden en plekken hebt op nog geen steenworp afstand. Zeker nu de grenzen versoepelen. Zo ligt Prizren op zo’n 99 km noordwesten van Skopje, 85 km ten zuiden van Pristina en 175 km noordoosten van Tirana.

Het merendeel van de inwoners van Prizren spreekt Albanees. Daarnaast is er ook een prominente Turkse gemeenschap. Zij spreken een oud Turks (teruggaand op de Ottomaanse overheersing) dat taalkundig veraf staat van het Turks dat men nu in Turkije spreekt.

De populairste (en meest toeristische) buurt is Schadervan. Hier vind je een bonte verzameling Ottomaanse en Byzantijnse architectuur, de beroemde oude stenen brug en tal van terrasjes, pleintjes en restaurantjes. In het midden van Schadervan vind je een fonteintje. Volgens de legende zal eenieder die hiervan drinkt steeds terug naar Prizren blijven komen.

Prizren Fort

Het middeleeuwse fort op de top van de heuvels achter de stad draagt vele namen: het Kaljaja Fort, Dušan Fort of gewoon Prizren Fort. De eerste stenen werden gelegd ten tijde van het Byzantijnse rijk. Stefan Dušan, de machtige tsaar van het Servische Rijk (14e eeuw) bouwde het fort verder uit. Na zijn dood en de val van zijn rijk, droegen ook de Ottomanen hun steentje (letterlijk) bij. Vandaag worden de ruïnes gebruikt als unieke locatie voor verschillende evenementen. En je kan het ook gewoon bezoeken en genieten van een weids uitzicht over de stad.