fbpx

Filter By

#RYC-WINTER-SRB-RKS

Avontuurlijke wintersport Servië en Kosovo

In het centrum van de Balkan ligt een avontuurlijke wintersport Servië en Kosovo op je te wachten. Een waanzinnige reis naar twee regio’s die een haat-liefde verhouding met elkaar hebben. De reis begint in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. In Servië skiën we in het grote skigebied Kopaonik.

Bekijken
#RYC-BACK-TOUR-PB

Peaks of the Balkans Winter (Kosovo, Montenegro & Albanië)

Ontdek Peaks of the Balkans, de crossborder route doorheen Kosovo, Montenegro & Albanië, op toerski’s of splitboard! Deze tocht werd oorspronkelijk opgezet als wandelroute om lokaal toerisme te bevorderen en regio’s dichter bij elkaar te brengen, dit alles over landgrenzen heen. Majestueuze bergen, diepe poeder en de heerlijke Balkan gastvrijheid maken van deze reis een onvergetelijke ervaring.

Rugova Canyon

De Rugova Canyon ligt zo’n drie kilometer buiten Peja, in het westen van Kosovo. De kloof bevind zich aan de voet van Prokletije, de “Vervloekte Bergen” (ook wel de Albanese Alpen genoemd). Het is één van de langste én diepste canyons van heel Europa. Wij gaan deze indrukwekkende kloof verkennen langs de touwen, bruggen en ladders van de Rugova Canyon Via Ferrata, de indrukwekkendste en enige via ferrata in Kosovo. Avonturiers, hoed u!

In’t kort

  • Coördinaten; 42°41′32″N 20°10′07″E
  • 25 km lang en 1000 m diep
  • Ontstaan door watererosie van de zich terugtrekkende Peć Glacier
  • Belangrijkste grot: de Gryka e Madhe (of Great Canyon Cave

In ‘t lang

De Rugova Canyon ligt in de gelijknamige Rugova regio. Volgens de overleveringen wordt de streek al sinds de 12e eeuw bewoond. In 2013 benoemde het Kosovaarse parlement de streek tot nationaal park en de Rugova Canyon kreeg al in 1985 het statuut van monumentaal natuurlijk erfgoed. De regio bestaat voor het merendeel uit bosland en alpenweide (15 % is hooggebergte). De bergen hebben een gemiddelde slope van 15 tot 30°, maar er zijn ook hellingen van + 45°. De hoogste top heet Hajla en reikt tot 2403 meter.

Het plan in de Rugova Canyon

Wij bezoeken eerst het Patriarchaatklooster aan de voet van de Canyon. Het Servisch-orthodoxe klooster dateert van de 13e eeuw en werd gesticht door de Heilige Sava van Servië. Het is hier heel erg rustig en stil. Alleen een voorzichtig schuifelende non doet vermoeden dat we hier niet aan het einde van de bewoonde wereld zijn.

Na het bezoek aan het klooster, trekken we verder de bergen in, waar we het ravijn door middel van een via ferrata zullen verkennen. Dit zal voor de geoefende klimmer een strekoefening zijn, maar voor de debutant wel een beetje spannend. We krijgen een helm, klimgordel en musketons en beginnen aan een wirwar van stalen laddertjes, hangbruggen en indrukwekkende vergezichten op de grillige rotswanden van de Rugova Canyon. Ver beneden ons, stroomt de Peć Bistrica Bistrica e Pejës of Lumbardhi i Pejës in het Albanees, (Пећка Бистрица in het Servisch). Na een klein uur staan we weer veilig en wel met beide voeten op de grond.

Tot slot, nog een weetje voor de verzameling: Rugova is ook een traditionele Albanese zwaarddans, vernoemd naar de Rugova streek. Hier vind je een filmpje (beeldmateriaal gevonden in de spelonken van Youtube, best indrukwekkend).