• Overzicht
 • Boeken
 • Beschrijving
 • Video
 • Reviews
 • Route

Tour Ski / Splitboard Kirgizië

 • Stel je eigen reis samen
 • Volpension, incl. transfers
 • Hot springs in Ak Suu
 • Karakol, Jyrgalan en Issyk Kul
 • Tourskiën / splitboarden en slapen in yurts
 • Cat skiën in Jyrgalan

Please wait...

Tour Ski / Splitboard Kirgizië: Met de hoogste bergen van Centraal Azië en met de meeste sneeuwval is Kirgizië bij uitstek geschikt voor een freeride reis. Jouw opties om te toeren zijn eindeloos maar de beste omstandigheden vind je in de Issyk Kul provincie. Daarnaast heb je opties om een tour ski / splitboard reis te boeken op hoogvlaktes van 4000 meter. Zelfs een zomerreis op de gletsjers van Piek Lenin behoort tot de mogelijkheden. Naast het freeriden kom je zeker in aanraking met de gastvrijheid van de Kirgiezen. Zij zorgen ervoor dat jouw reis onvergetelijk gaat worden.

Zoals je van ons gewend bent werken we uitsluitend met lokale partners en gidsen. Als stichting ondersteunen we toerisme in ontwikkelingslanden. Dit betekent dat jij een lokale ervaring beleeft en dat de lokale bevolking hiervan profiteert. Daarnaast helpen wij bij het opzetten van lokale initiatieven in de (winter)toerisme sector.

De tour ski en splitboard reizen zijn op aanvraag. Je kunt je als groep inschrijven maar soms hebben we ook plekken vrij bij bestaande groepen. We werken met ervaren, lokaal gecertificeerde gidsen. Bel of app met +31648729047 of stuur een mailtje naar mail@rycetravel.com. Hieronder beschrijven we de meest populaire plekken om te touren/freeriden in Kirgizië

Toer ski / Splitboard in Jyrgalan

Er zijn meerdere opties om te toeren in de omgeving van Jyrgalan. Vanuit het dorp op 2200 meter vertrekken er meerdere routes. De populairste afdalingen zijn aan de voet van de Gora Tavlytor piek (3652m). Het bovenste gedeelte is behoorlijk wind-exposed. Vaak kiezen we de oostelijke afdalingen die terug naar de Jyrgalan rivier leiden. Hier ligt ook de helling die gebruikt wordt voor de Freeride World Tour in Kirgizië. 

Bovenop de Jyrgalan Pas ligt een afgelegen yurt kamp waar je kunt overnachten tijdens het toeren.  Al toerend of per sneeuwscooter word je naar het yurt kamp gebracht op 2600 meter. Je slaapt in (verwarmde) yurt tenten en hebt de beschikking over een Russische banya (snikhete sauna). De maaltijden worden gereserveerd in de centrale yurt, waar je ook een spelletje kunt spelen of muziek kunt maken. Een ervaren Kirgizische gids begeleid de groepen in het Jyrgalan gebergte. Vorig jaar hebben een aantal Canadeze vrijwilligers een kaart gemaakt van alle afdalingen rondom het yurt kamp. Het terrein varieert van 2200-3600 meter. 

Ak Suu

Gelegen in de indrukwekkende Terskey Alatau-bergketen, biedt Ak Suu ongerepte poedersneeuw en adembenemende uitzichten. Met begeleiding van ervaren lokale gidsen verken je afgelegen valleien en uitdagende hellingen. De diversiteit van het terrein, variërend van glooiende heuvels tot steile couloirs, zorgt voor waanzinnige afdalingen. Het is een paradijs voor freeriders die op zoek zijn naar nieuwe avonturen. De enige optie om te overnachten is het yurt kamp van Ak Suu. Je kunt hier met de ski's/splitboard naar toe lopen of we kunnen een transfer regelen per sneeuwscooter.

Skigebied Karakol

Het skigebied van Karakol is slechts 20 minuten rijden van het centrum. De runs zijn simpel maar de off-piste mogelijkheden zijn legio. De 4 stoeltjesliften bedienen een gebied tussen de 2200 en 3100 meter. De vertical drop is aanzienlijk. Bovendien kun je ervoor kiezen om vanaf de Panorama lift verder omhoog te gaan (met sneeuwscooter of toerend. Onder begeleiding van een lokale gids zullen we meerdere hellingen verkennen. Je reikt hier tot een hoogte van 3450 meter.

Kara-Sai valley

Op een hoogte van 3800 meter kunnen we in het voorjaar een privé yurtkamp opzetten. Dit basiskamp geeft toegang tot afgelegen bergtoppen van de Ak Shirak- en Borkodoi-bergketens. Op deze hoogte maken we meestal rond de 600-1200 verticale meters per dag. We kunnen zelfs toppen van 4900 meter bereiken, dus we moeten zeker eerst acclimatiseren.

Suusamyr / Too Ashuu

In het westen van Kirgizië is Too Ashuu de beste plek om te toeren. Je geraakt hier door de doorgaande weg van Bishkek naar Osh (de tweede stad van het land) te nemen. Je komt dan over een bergpas van 3586 meter. Vanaf hier heb je prachtige opties voor off piste afdalingen. Rondom het dorpje Suusamyr zijn legio mogelijkheden voor de ervaren freerider. In Suusamyr zijn enkele goedkope homestays waar je kunt verblijven. Er groeien hier geen bomen en je bent afhankelijk van goede weersomstandigheden. Maar het is zeker de moeite waard als je in het westen van Kirgizië wilt blijven.

Cat ski / sneeuwscooter droppings

Met sneeuwscooters of een Pistenbully (snow cat) kunnen we afdalingen maken in twee verschillende valleien. De meest geschikte daarvoor is Jyrgalan. Hier rijden onze eigen Pistenbullys. Met sneeuwscooters kun je ook freeriden in de zogenaamde ‘Wet Valley’ ten oosten van Karakol. De toppen waar de droppingen plaatsvinden reiken tot 3200 meter. Een aantal skiërs zullen achter de sneeuwscooter ‘hangen’ met een touw, anderen kunnen bij de bestuurder achterop. Laat het tijdig weten als je sneeuwscooter of de Pistenbully wilt boeken. En klik hier als je een op maat gemaakte cat ski reis wilt boeken.

Paardentocht met afdaling

Vanuit het dorpje Kyzyl Suu begint een paardentocht langs rode bergformaties richting het Jeti Oguz gebergte. Een snowboard klem je zelf achter je rugtas en de gidsen kunnen de overige ski’s meenemen op hun paard. Na een tocht van maximaal 3 uur stappen we af op zo’n 2500 meter. We hebben dan een simpele afdaling voor de boeg. Het gaat tijdens deze dag meer om de belevenis van het paardrijden en de omgeving dan om de uitdagende afdaling.

Andere dagen kunnen naar vrijheid ingevuld worden. Je kunt bijvoorbeeld kayakken op het Issyk Kul meer, een dagje naar de hotsprings van Ak Suu of sneeuwkiten op de grens met Kazachstan.

Freeride Kirgizië voor jou?

– gevorderde skiër met eigen toerski’s of splitboard
– avonturier en liefhebber van diepe sneeuw
– wintersporter die beschikt over schep, zonde, pieper en airbag

There are no reviews yet.

Be the first to review “Tour Ski / Splitboard Kirgizië”