fbpx

Yurt kamp voor de wintersport

In het oosten van Kirgizie, 15 kilometer van het dorpje Ak Suu, ligt een fantastisch yurt kamp voor de wintersport. Mede dankzij Ryce Travel staan er ondertussen drie winterbestendige yurts. Yurts zijn traditionele Kirgizische nomadententen die vooral gebruikt worden in de zomer. De lokale bevolking gebruikt deze lichtgewicht tenten om een tijdelijke verblijfplaats te bouwen in het Himalaya gebergte.

Yurt kamp en wintersport

Met een speciaal tentdoek is het mogelijk om de yurts ook in de winter te gebruiken. Samen met Slava hebben we een uniek kamp kunnen opzetten. Naast een klein riviertje staan sinds deze winter 3 grote yurts, een sauna tent, een houtgestookte jacuzzi en een aggregaat. De yurts worden verwarmd met houtkachels en een afzuigbuis zorgt voor ventilatie door de tonoo.

De hoofdyurt gebruiken we als ontmoetingsplek voor de wintersporters. Hier staat de grootste kachel, een lange tafel en bevindt zich ook een eenvoudige keuken. In de twee kleinere yurts zijn slaapvertrekken gecreëerd. Buiten, pal naast de rivier, staat een sauna tent. Met een houtgestookte kachel wordt het makkelijk 80 graden. Gelukkig kun je daarna afkoelen in de sneeuw of in de naastgelegen rivier.

Sinds deze winter beschikt het yurt kamp ook over een jacuzzi. Alle ingrediënten zijn ondertussen aanwezig om helemaal tot rust te komen na een intensieve dag in de bergen. Rondom het camp hebben we ook enkele speeltoestellen geplaatst. Zo is er een enorme schommel, een slack line en een boomstam om in te spijkerslaan. Oja, er zijn zelfs twee toiletten. Eén voor de vrouw en één voor de man. Er is geen stromend water dus alles verdwijnt zo in een diep gat onder de wc-pot.

Slava en zijn vrienden hebben hard gewerkt om het zo comfortabel mogelijk te maken. Het yurt kamp is zo’n 50 minuten met de sneeuwscooter vanaf het dorpje Ak Suu. Je kunt op, of achter de sneeuwscooter naar boven. We verzekeren je dat je in een compleet andere wereld bent als je aankomt. Check de onderstaande video voor een impressie.