fbpx

Voetbalschool Karakol

Het Centraal Aziatische land Kirgizië heeft de laatste jaren grote stappen gemaakt om de voetbalschool te professionaliseren. Van de laatste 8 kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2018 werden er slechts 2 verloren. Helaas moest het land Australië en Jordanië voor zich dulden in de eindrangschikking. Het blijft dus wachten totdat Kirgizië zich voor het eerste kwalificeert voor een eindronde van een WK.

Map Kyrgyzstan

Om de groeiende vraag naar voetbal te faciliteren wil Stichting Ryce Travel een voetbalschool openen in het oosten van Kirgizië. In 2016 zijn we begonnen met het inzamelen van voetbalkleding en trainingsattributen. Ondertussen hebben de nodige voetbalclubs hun medewerking verleend. Om de voetbalschool direct naar een hoger plan te tillen hebben we reeds enkele trainers gevonden die willen helpen met het starten van de voetbalschool.

voetbal Kirgizie

De uitvoering

Afgelopen zomer zijn we met een Nederlandse delegatie naar Karakol in Kirgizië vertrokken. Hier hebben we  kleding en trainingsattributen afgeleverd aan de lokale club FC Issyk Kol. Zij spelen in de hoogste Kirgizische competitie. Om de jongeren in de stad enthousiast te krijgen (en te houden) hebben we samen een voetbalschool opgezet. In september hebben lokale jongeren training gekregen van Nederlandse trainers en zijn lokale trainers bijgeschoold met Nederlandse oefenstof.

Voetbalschool

De voetbalschool vond in september plaats in Stadion Karakol. Dit is de thuisbasis van de lokale voetbalclub FC Issyk Kol Karakol. Het stadion biedt plek aan 8000 toeschouwers en ondanks de barre weersomstandigheden lag de grasmat er prima bij. We zijn hartstikke blij dat we deze plek hebben kunnen gebruiken voor de trainingen. In de wintermaanden verschuiven de trainingen zich naar de nabijgelegen indoorhal.

Veel sporten vinden plaats in schoolverband. Juist om de naschoolse opvang te bevorderen willen we de trainingen laten plaatsvinden buiten de schooltijden. De meeste lokale jongeren hebben geen geld om zich in te schrijven bij een sportclub of om de huur te betalen van een sportveld. Ook hebben deze jongeren geen kleding of voetbalschoenen. Juist voor deze doelgroep willen we de mogelijkheid bieden om zichzelf te ontwikkelen in het voetbal. Het enthousiasme is in ieder geval groot.

voetbal kirgizie

Wat kun jij doen?

Om het succes van de voetbalschool voort te zetten zijn we nog steeds op zoek naar materiaal. Voetbalkleding (het liefst voor een 7- of 11-tal), voetbalschoenen, trainingspakken, scheenbeschermers, ballen, trainingsattributen en ballen. Alles is meer dan welkom. Heb je iets wat je wilt doneren, dan kun je contact opnemen met mail@rycetravel.com

De stad Karakol heeft een fantastisch ligging, aan de voet van de Himalaya