fbpx

Studiereis in Europa voor Kirgizische gidsen

In oktober zijn de Kirgizische gidsen Maksat Aitkulov en Adilet Muratov gekomen voor een studiereis in Europa. Na een lange voorbereiding met veel papierwerk is het de jongens eindelijk gelukt om een Schengen visum te bemachtigen. Hiervoor moest wel eerst naar Litouwen gereisd worden en daarna door naar Nederland.

Onderweg naar Oostenrijk
Onderweg naar Oostenrijk

Direct na aankomst heeft Peter Hofman ze meegenomen op een roadtrip door Europa. In het Ryce Travel camperbusje zijn we langs partners in Oostenrijk, Italië en Zwitserland gegaan. In Vorarlberg hebben we de skidorpen Lech, St. Anton en Stuben gezien en in het Zillertal naar Kaltenbach, Mayrhofen, Gerlos en Königsleiten. Het was voor Maksat en Adilet een wereld van verschil om te zien hoe commercieel de skigebieden in Oostenrijk zijn. Hypermoderne gondels, sneeuwkanonnen en luxe accommodaties van hout. Zoiets zien ze in Kirgizië doorgaans niet.

Na een overnachting in Zell am See ging de reis verder naar Saalbach Hinterglemm, Kitzbuhel en Kirchberg. In Kitzbuhel hebben we onze partner Winklet Sporthütte bezocht. Zij sponsoren ons al jaren met overjarig skimateriaal. In Itter hebben we Leo Fuchs ontmoet. Hij is de eigenaar van Fuchs Skiverleih maar Leo zit ook in het bestuur van het skigebied Wilder Kaiser Brixental. In de hoedanigheid had hij een sleeplift te koop. Inclusief rodelbanden en overige infrastructuur. Deze werd ons de koop aangeboden en volgende maand komt de uitrusting aan in Kirgizië (lees meer)

Na de Oostenrijkse Alpen zijn we doorgereden naar Zuid Tirol. De rit door de Dolomieten was fantastisch en uiteraard mocht een bezoekje aan Venetië niet ontbreken. Na een aantal uren slenteren door de nauwe straatjes waren de jongens vermoeid van alle indrukken. Eventjes uitrusten aan het Gardameer dan maar.

Skikaart lezen
Even de skikaart lezen met Adilet

Via het Comomeer en het meer van Lugano zijn we naar Zwitserland gereden. Hier hebben we een rondleiding gehad in het skigebied van Crans Montana. Samen met oud-deelnemers van de Kirgizië reis hebben we een uitgebreide kaas fondue genuttigd. Juist het beleven van een all-season bestemming als Crans Montana heeft veel indruk gemaakt op Maksat en Adilet. Er zijn zoveel mogelijkheden in hun thuisland, maar die worden niet altijd benut. Het blijft natuurlijk lastig omdat de bezoekersaantallen niet te vergelijken zijn. 

In een straal van 1000 kilometer rondom Zwitserland wonen waarschijnlijk meer dan 200 miljoen mensen. In een straal van 1000 kilometer rondom Karakol wonen niet meer 10 miljoen mensen. Waarbij de grens met China ontoegankelijk is. Bovendien hebben de inwoners heel wat minder te besteden. Toch is het goed om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn in Zwitserland. Waarom zouden de Kirgiezen het wiel opnieuw gaan uitvinden? Ze kunnen leren van de goede (en slechte) dingen van de Alpen.

Tweedehands Pistenbully's
Tweedehands Pistenbully’s

De terugreis naar Nederland ging via Stuttgart in het zuiden van Duitsland. Ze hebben het lumineuze idee om een Pistenbully te kopen. Hiermee kunnen lokale jongens een cat ski bedrijf in Kirgizië opzetten. Een lokale investeerder heeft al aangegeven geïnteresseerd te zijn om zo’n Pistenbully naar Kirgizië te halen. Ze hebben ons gevraagd om in Europa te kijken naar de mogelijkheden.

Op een terrein met meer dan 60 Pistenbully’s keken we onze ogen uit. In dit bericht lees je meer over het project Pistenbully). Met een stop bij de Kirgizische gemeenschap in Keulen rijden we terug naar Nederland. Ook hier stond nog een heel programma voor de boeg.

We hebben afgesproken met veel partners en vrienden. Uiteraard mocht een bezoekje aan Amsterdam, Leeuwarden, Hoogeveen, Rotterdam, Utrecht en de afsluitdijk niet ontbreken. We hebben polders gezien, kassen, windmolens en dijken. We hebben kaas gegeten, stroopwafels en boerenkool. Kortom, we hebben veel hoogtepunten van Nederland ervaren.