fbpx

Skiclub Bogicevica Montenegro

Ontwikkelen wintersport in Montenegro

Drone Bogicevica

Na de succesvolle reizen in Macedonië en Kosovo heeft Peter een rondreis gemaakt door de Balkan. De regio is nog onontdekt voor het grote publiek maar de bergen bieden ongelooflijk veel perspectief. De lokale mensen willen graag het winter toerisme ontwikkelen maar de voorzieningen zijn beperkt. Het enthousiasme is echter groot en na het bezoek aan een lokale ski club werden wij met het enthousiasme besmet.

Om dit enthousiasme te ondersteunen hebben we onze oude drone gedoneerd aan de Ski Club Bogicevica in Plav, Montenegro. Hiermee kunnen ze hun skiclub nog beter profileren. Je kunt een kijkje nemen op hun facebookpagina om een beeld te krijgen van de activiteiten.

Gratis lessen voor lokale kinderen
In de gehele maand januari hebben de lokale kinderen in Plav geen schoollessen. In deze periode is het doorgaans koud en bovendien is er weinig vertier in het stadje. De jongens van de skiclub Bogicevica geven gratis skiles aan deze schoolkinderen. In de bergen van Hoti ligt een oude sleeplift (een touw van 100 meter) waarmee de kinderen het skiën kunnen leren. De lokale overheid geeft geld voor diesel en voedsel (voor de kinderen) om dit mogelijk te maken. Ahmed Sabovic leidt de organisatie en zorgt ervoor dat er enkele ski’s aanwezig zijn voor de kinderen.

Op dit moment zijn er slecht 5-10 paar (verwaarloosde) skis’s aanwezig, die ook nog gerouleerd moeten worden tussen de 50-100 kinderen. Wij proberen met de hulp van donaties beter materiaal te sturen voor volgend seizoen. Ook hopen we zelf aanwezig te kunnen zijn in januari 2019 om te helpen met de organisatie. De mogelijkheden voor wintersport in het uiterste oosten van Montenegro zijn fantastisch. We hopen hier zelf ook reizen te mogen organiseren in de toekomst. Zoals gezegd is er op dit moment één sleeplift voor de locals aanwezig. De jongens van de Ski & Snowboard Club Bogicevica gaan dus meestal toerskiën of splitboarden. Ook hier proberen we ondersteuning te bieden.

Ski Montenegro

Vorige week hebben wij zelf geskied in Montenegro. Met toerski’s zijn we geklommen naar een hoogte van 2300 meter. Hier ligt het drielandenpunt van Montenegro, Kosovo en Albanië. Er lag meer dan 2 meter sneeuw en de mogelijkheden voor de wintersport zijn legio. Esad Redzematovic leidde ons door het onherbergzame gebergte met groot enthousiasme. Het is ongelooflijk om de passie voor het wintersporten te zien bij de lokale jongens. Tot vorig seizoen liepen ze nog naar boven op skischoenen (met de ski’s over de schouder) voor 1 afdaling per dag. Twee jaar geleden hebben Picture Organic Clothing, Lets be Nomads, Gear4Guides en Faction Skis hier opnames gemaakt voor de In Gora film. Zij hebben toerski’s gedoneerd waardoor ze nu een stuk eenvoudig te bergen kunnen bedwingen.

Border Montenegro Kosovo

Uitzicht vanaf het drielandenpunt Montenegro, Kosovo en Albanië