fbpx

Rodelbaan Karakol, Kirgizië

Tijdens onze studiereis met Maksat en Adilet stuiten we op een rodelbaan in Itter, Oostenrijk. De eigenaar Leo Fuchs is bijzonder enthousiast over de initiatieven die Ryce Travel ontplooit in Centraal Azië. Na een leuk gesprek over de kansen en mogelijkheden in Kirgizië komt Leo met een bijzonder voorstel.

Vorig jaar zijn ze in Itter gestopt met de rodelbaan. Bij het dorpje was een sleeplift en een parcours om met een opblaasband naar beneden te glijden. Door de warme winters is het rodelseizoen in het laaggelegen dorpje steeds korter geworden. Het kon dus niet meer uit om dit te continueren. Leo zou het fantastisch vinden als de rodelbaan in een ontwikkelingsland wordt herbouwd.

Ons bezoekje kwam dus als geroepen en Maksat is direct aan de slag gegaan om lokale ondernemers te vinden om dit project te financieren. Hoewel de lift en de banden voor een zacht prijsje gekocht konden worden is het transport nog een behoorlijke klus. Het moet namelijk bijna 8000 kilometer over erbarmelijke slechte wegen vervoerd worden.

Gelukkig hebben we Bukit gevonden, een lokale transportondernemer uit Karakol in Kirgizië. Hij wil minder afhankelijk zijn van de transportsector en hij wil graag investeren in een wintersportproject. Een paar dagen later zat hij al op het vliegtuig om de lift en de banden te aanschouwen. 

Maksat (l) op de foto met Leo Fuchs (r)

Het was een korte bezichtiging en Bukit was snel overtuigd van de mogelijkheden. Omdat hij een transportbedrijf heeft, kon het vervoer makkelijk geregeld worden. Nog voordat Maksat en Adilet terug waren in Kirgizië was de sleeplift reeds in Karakol. Na het uitzoeken van de juiste locatie is met man en macht gewerkt om de rodelbaan voor de winter open te krijgen.

Op 1 januari werd de baan feestelijk geopend en inmiddels zijn er al vele rodelaars naar beneden gekomen. Met de nieuwe Pistenbully hebben we een echte baan gemaakt waardoor de afdaling nog langer is geworden. Hieronder zie je de beelden van het lokale TV station.