fbpx

Montenegro, het beste geheim van Europa

Historische binnenstad van Kotor

Montenegro is het één na nieuwste land ter wereld en is pas sinds 2006 afgescheiden van Servië. Toch heeft het land van alles te bieden en is vooral de kust bijzonder bezienswaardig. De formaliteiten bij de grens tussen Kroatië en Montenegro verlopen soepel en na 30 kilometer maken wij onze eerste stop in het land. We struinen door het kustplaatsje Herceg Novi en zijn direct verrast door de schoonheid van het land. De faciliteiten zijn modern, de wegen goed, de mensen vriendelijk en de uitzichten onbetaalbaar.

Het hoogtepunt van Montenegro is de prachtige baai van Kotor. Vanaf Herceg Novi kabbelt de weg langzaam om de baai heen. Bij een smalle strook water zien we dat er nog een baai is verscholen. Eigenlijk is dit geen baai maar een heus fjord: het grootste van zuidelijk Europa. De weg gaat verder zodat we rondom het gehele fjord kunnen rijden. Aan het eind van het fjord ligt de middeleeuwse stad Kotor.

Kotor heeft de mooiste ligging van alle steden in Oost-Europa (volgens ons dan). Achter het oude centrum lopen de bergen steil omhoog, aan de overkant van het water doen de bergen exact hetzelfde. De oude stad is geheel ommuurd en prachtig onderhouden. Wij eten een hapje bij een Montegrijns restaurantje en zoeken dan een slaapplek langs het water. De volgende ochtend schijnt de zon volop. Zodoende zitten we eigenlijk de hele dag op een terrasje. We vissen wat, lezen een boekje en schrijven dit artikel.

Tegen de avond besluiten we het fjord te verlaten via een steile bergweg die unieke panorama’s biedt over het fjord en de Adriatische zee. De route is inderdaad fantastisch. We zien de zon in het water zakken en bereiden een maaltje op ons gaspitje. Eindelijk kunnen we kamperen en verkleumen we niet meer in onze auto. Althans voorlopig.

De baai van Kotor

We besluiten nog een eindje door te rijden en bereiken net voor de duisternis de top. Meestal daal je na het bereiken van de top weer af. Hier echter niet. We blijven ongeveer op dezelfde hoogte en binnen 10 minuten staan we vast in metersdiepe sneeuw. Montenegro heeft te maken met de ergste sneeuwoverlast sinds mensenheugenis. We hadden gehoopt dat de kustregio geen overlast had, maar helaas. Vanaf het dak van een verlaten huis is een grote hoeveelheid sneeuw op de weg gevallen. Er zit niets anders op dan deze sneeuw met behulp van een steelpan te verwijderen. Dat lukt gelukkig aardig.

In Cetinje brengen we de nacht door en de volgende ochtend rijden we naar het Skadar nationale park. Ook hier is de omgeving weer prachtig en genieten we van de besneeuwde bergen. Aangezien we toch warm weer prefereren reizen we terug naar de kust. Eerst bekijken we het kustplaatsje Budva en daarna rijden we naar Bar. De route langs de Adriatische kust blijft onverminderd mooi.