Kazachstan is het grootste land ter wereld zonder zeetoegang. Een uitgestrekt land, ingesloten tussen de grootmachten Rusland en China. Na eeuwen van buitenlandse overheersing hebben de Kazachen eindelijk een zelfstandig territorium. Dat het moeizaam is om daar autonoom mee om te gaan bewijst het recente verleden. De verhuizing van de hoofdstad van Almaty naar Astana (tegenwoordig Noersultan genaamd) en het veranderen van het alfabet naar het Latijns zijn daar voorbeelden van.

Geografie
Kazachstan ligt op de geografische grens tussen Europa en Azië. Bij het stad Atyrau komen de twee continenten samen. Officieel is de grens tussen Europa en Azië nergens arbitrair vastgelegd trouwens. Feit is wel dat Kazachstan zich steeds meer profileert als hub tussen de twee continenten. In Khorgos is een overslagpunt voor goederen vanuit China naar Europa en de infrastructuur over land is de laatste jaren enorm verbeterd.

Het grootste gedeelte van Kazachstan bestaat uit uitgestrekte steppes waar weinig anders is te vinden dan gras, pijpleidingen, slechte wegen en een verdwaalde kameel. De bevolking leeft hier nog traditioneel van veehouderij en sommigen slapen nog in yurts. In het oosten en zuiden wordt het bergachtig. Daar zijn ook de meeste natuurlijke hoogtepunten (letterlijk) te vinden. Almaty ligt op een prachtige locatie ten noorden van het Ala Tau gebergte en in het oosten grenst het Altai gebergte aan China en Rusland. Als je inzoomt op Google Maps dan zie je trouwens dat Kazachstan net niet grenst aan Mongolië. De hoogste berg is de Khan Tengri op de grens met China en Kirgizië. 7010 meter.

Klimaat
Omdat Kazachstan geen toegang heeft tot een oceaan of zee kent het gehele land een uitgesproken landklimaat. In de winter kan het bitterkoud worden, zeker op de noordelijke steppes, in de zomer wordt het loeiheet. Uitzondering is het uiterste zuiden waar het Kapchagai meer en het Issyk Kul meer (in Kirgizië) zorgen voor een milder klimaat dan elders in het land. Ook valt hier aanzienlijk meer neerslag, vooral in de winter (in de vorm van sneeuw). Aan de kust van de Kaspische Zee wordt de meeste olie en gas gewonnen. Het is hier enorm winderig en kaal.

Bevolking
Van oorsprong zijn de Kazachen een Turks nomadenvolk. Vanuit de Altai regio zijn deze mensen gevlucht voor Mongoolse invasies. Een gedeelte van deze Turkse stammen zijn zover getrokken als de Balkan maar veel nomaden hebben het dichterbij gezocht. De etnische Kazachen zijn nauw verwand aan de Kirgiezen en lange tijd werden ze als één ras beschouwd. Door de Russische (en Sovjet) overheersing heeft Kazachstan een grote Russisch sprekende minderheid. De voertaal is, zeker in de grote steden Almaty en Noersultan, nog steeds Russisch. Noersultan Nazarbaev, de president van Kazachstan tussen 1991 en 2019, heeft een aantal maatregelen getroffen om de Russische invloed terug te dringen. Zo verplaatste hij de hoofdstad van Almaty naar Astana (in 2019 vernoemd naar hemzelf (Noersultan) en wijzigde hij het officiële alfabet van Cyrilisch naar Latijns. In de praktijk merk je daar nog maar weinig van.

Economie
De economie van Kazachstan is grotendeels gestoeld op de winning van olie en gas. Onder de bekken van de Kaspische Zee liggen enorme voorraden zwart goud. In 2018 was bijna 80% van de Kazachse export gerelateerd aan olie of gas. Met dit geld is de futuristische hoofdstad Noersultan gebouwd maar er zijn ook enorme investeringen gedaan in de modernisering van het land. Kazachstan heeft een aantal meerjarenplannen gemaakt die moet zorgen dat Kazachstan aansluiting gaat vinden bij de Westerse wereld. Het huidige beleid is er vooral op gericht om een belangrijke schakel te worden voor het transport over land van Azië naar Europa. Door de aanleg van wegen en spoorlijnen kan de reistijd tussen China en Europa flink ingekort worden ten opzichte van zeetransport.

Landbouw, veeteelt een handel worden steeds belangrijkere schakels en met het afschaffen van de visumplicht (voor veel Europese en Amerikaanse landen) in 2015 heeft Kazachstan ook een goede stap gezet om het toerisme te ontwikkelen. Hier hopen wij een steentje aan bij te kunnen dragen.

Toerisme
Het toerisme speelde lange tijd een beperkte rol in het leven van de Kazachen. De toeristen kwamen voornamelijk uit de landen van de voormalige Sovjet Unie. Zij hadden geen visum nodig. In 2015 is de visumplicht voor veel landen afgeschaft, de cijfers laten sindsdien een sterke groei zijn. De meeste toeristen bezoeken het aantrekkelijke zuiden van het land. Hier zijn de bergen, hier is het klimaat aangenamer en hier is de economie het sterkst. Wegen en wandelpaden hebben een grote opknapbeurt gehad en de organisatie van de Winter Olympiade (Olympische Spelen voor studenten) in 2017 heeft ervoor gezorgd dat Almaty beter ontsloten is. Ook op het gebied van wintersport heeft Kazachstan veel stappen gemaakt.

×

Hallo!

Klik op één van onze medewerkers hieronder of stuur een e-mail naar mail@rycetravel.com.

× WhatsApp