Georgië is een eeuwenoud land dat barst van historie. Overheersen kwamen en gingen maar de cultuur van de Georgiërs is gebleven. Op een kruispunt van Europa en Azië, verscholen tussen de hoge en lage Kaukasus ligt het land van de Kartveliërs. Kloosters, forten, rotswoningen en steden uit de oudheid. Maar ook wolkenkrabbers, glazen bruggen, street art en moderne gondels. Het contrast is soms ontegenzeggelijk groot maar het maakt Georgië uniek. Je vindt er vrijwel alles, op het gebied van alles. Dit klinkt vaag maar als je eenmaal in het land bent geweest snap je wat ik bedoel.

Geografie
Met Turkije en Rusland als buren heeft Georgië altijd druk van buitenaf gekend. Door de strategische ligging tussen de twee Kaukasische bergketens heeft het een natuurlijke bescherming. Handelaren trokken over de zijderoute vanuit China naar Europa. Het land heeft van oudsher een belangrijke doorvoer functie van de Kaspische Zee naar de Zwarte Zee maar ook van het Middenoosten naar Rusland. De noordelijke Kaukasus bieden één van de spectaculairste alpiene landschappen van Europa. Toppen reiken tot boven de 5000 meter. In Abchazië (een afvallige regio dat steun zoekt bij Rusland) lopen de bergen zelfs door tot in de Zwarte Zee.

Klimaat
Het klimaat verschilt enorm per regio. Hoe verder naar het oosten hoe droger het over het algemeen wordt. Zeker de bergen rondom de Zwarte Zee ontvangen veel neerslag. De temperatuur is daar echter ook gematigder. In het binnenland kan het flink koud worden tijdens de winter maar van een echt landklimaat kun je daar ook niet spreken. De Kaukasus bergen houden polaire kou tegen vanuit Rusland en de kleine Kaukasus zorgt ervoor dat droge, hete woestijnlucht niet kan oprukken naar het noorden. Bovendien zorgen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee voor een unieke uitwerking op het klimaat. In de bergen heerst een typisch alpien klimaat en de sneeuw smelt zeker boven de 4500 meter niet.

Georgië heeft veel alpien terrein

Bevolking
De Georgiërs zijn een uniek volk met typisch Europese kenmerken. Toch is het schrift, de taal en de cultuur zelfstandig ontstaan. Er zijn botresten gevonden van de oudste Europese mens, de wijncultuur gaat meer dan 4000 jaar terug en Georgië was de eerste natie die het Christendom introduceerde. Tegenwoordig is 85% van de bevolking afstammeling van Kartveliërs (Georgiërs). Er wonen grote minderheden Azeri in het land, zij hangen veelal de Islam aan. Verder zal je de nodige afstammelingen tegenkomen van Armenen en Russen. De politieke situatie in de afvallige regio Abchazië blijft gecompliceerd. Alle Georgische inwoners van deze regio zijn gedeporteerd en verschillende oorlogen hebben ervoor gezorgd dat Rusland een steeds grotere vinger in de pap heeft. Het zelfde geldt in mindere mate voor de Tsinvali regio, bij de meesten bekend als Zuid-Ossetië. De inwoners die hier nu wonen zijn voornamelijk Abchaziërs en Osseten.

Economie
Handel heeft altijd een belangrijke plek ingenomen in de economie van Georgië. Al voor de tijd van de zijderoute was Georgië een kruispunt voor handelaren. Tegenwoordig is die handel gemoderniseerd. Er worden nieuwe wegen aangelegd en in 2018 is een spoorlijn geopend van Azerbeidzjan naar Turkije (via Georgië). Ook loopt de pijplijn vanuit de Kaspische Zee via Georgië naar Turkije. Afgezien van Rusland onderhoudt Georgië goede relaties met zijn buurlanden. Veel buren moeten via Georgisch grondgebied naar de vijand. Zo houden Turkije en Armenië elkaar grenzen gesloten en willen Armenië en Azerbeidzjan ook niks te maken hebben met elkaar. Gek genoeg zoekt Armenië veel steun bij Rusland. Wat de verhoudingen met Georgië niet beter maakt. Het is soms een grote soap in de Kaukasus.

Tegenwoordig is de landbouw en veeteelt steeds belangrijker voor het land. De vruchtbare gronden zorgen voor een grote oogst van fruit (wijn), noten en groente. Tevens zorgt de veestapel voor grote hoeveelheden melk en vlees. Twee belangrijke ingrediënten van de Georgische keuken.

Toerisme
In 1999 kwamen er slechts 100.000 buitenlandse toeristen naar Georgië. In 2019 gaat dit aantal de 7 miljoen passeren. De faciliteiten zijn enorm verbeterd en de toegankelijkheid is met reuzenstappen vooruit gegaan. Zeker in de periode van Saaskasvili zijn enorm veel buitenlandse investeerders aangetrokken om het toerisme een boost te geven. Batumi is in 15 jaar uit de grond gestampt, skigebieden zijn ontwikkeld, historische centra zijn opgeknapt, monumenten hersteld, snelwegen aangelegd, kastelen herbouwd en nieuwe vliegvelden geopend. Het is haast niet bij te houden wat er allemaal gebeurd is in de afgelopen jaren. Het land heeft zoveel te bieden dat het niet ondenkbaar is dat de groei onverminderd doorzet. Wizzair en Ryanair starten verbinden met Europa en het duurt niet lang voordat Tbilisi het nieuwe Praag is van Oost-Europa. Kom zo snel als je kunt als je de rauwe kantjes nog wilt meemaken.

×

Hallo!

Klik op één van onze medewerkers hieronder of stuur een e-mail naar mail@rycetravel.com.

× WhatsApp