fbpx

Filter By

#RYC-SKI-SAF-GEO

Ski Safari Georgië

In het Kaukasus gebergte ligt een onvergetelijke ski safari Georgië op jou te wachten. Afdalingen met uitzicht bergen van 5000 meter, hypermoderne liften in Gudauri, maar ook wijnproeven in Tbilisi en botsauto’s in Bakuriani. Daarnaast ontmoet je de gastvrije Georgische bevolking, ski je langs een houten skischans en geniet je van heerlijke lokale gerechten

Bekijken

Stepantsminda (სტეფანწმინდა) is een slaperig dorpje aan de Georgian Military Highway, de handelsroute tussen Georgië en Rusland die Tbilisi met Vladikavkaz verbindt. Prima uitvalsbasis voor trektochten of skitours. 

Georgian Military Highway

De Military Highway is een waar genot voor de roadtriplover. Een prachtig slingerende route die je van de hoofdstad langs de rivier en door de groene valleien, door de bergen van de Grote Kaukasus naar de grens met Rusland brengt. Denk vlijmscherpe haarspeldbochten, oude lada’s, volgeladen vrachtwagens, een koppel koeien, en 360° views. De weg is het hele jaar door geopend.   

Stepantsminda of Kazbek 

Tot 2006 heette het dorp Kazbegi (ყაზბეგი), naar de machtige berg de Kazbek die over de vallei heerst. De Georgiërs noemen deze berg de Mkinvari, wat “Berg van Ijs” betekent. De hellingen van deze vijfduizender zijn in redelijk toegankelijk waardoor je er ‘s zomers prachtige wandelingen en ‘s winters unieke afdalingen kunt maken. 

Sinds de zomer van 2018 kunnen alpinisten, bergwandelaars en tourskiërs terecht in de Altihut, een nieuwe berghut op 3014m hoogte waar je zowel in de zomer als in de winter kan overnachten. Nog hoger, op 3675m, vind je Betlemi, een kerkje waar volgens de legende de Georgische staatsschat verborgen werd tijdens invallen. Een andere legende vertelt dat Amirani, een Georgische Prometheus, hier door de goden vastgeketend werd als straf omdat hij het vuur uit de hemel gestolen had. 

Weetje voor de verzameling 

Om indruk te maken op familiefeesten, dates of vrijdagmiddagborrels. 

Stepantsminda werd lang geleden genoemd naar de Georgisch-Orthodoxe monnik Stephan, die de Betlemikerk bouwde. Toen Georgië onder de Sovjet-Unie viel, vond de gebiedsopzichter van dienst, Kasibeg Tsjopikasjvili, het relevanter het plaatsje naar zichzelf te vernoemen. Zo gezegd, zo gedaan. De man zelf liet verder weinig na, behalve een zoon die later één van Georgiës belangrijkste schrijvers zou worden: Aleksander Kazbegi.