fbpx

Filter By

Song Kul, ode aan een onherbergzaam, nomadisch Kirgizië

Song Kul is een plaatje. Uitgestrekte groene zomerweilanden tussen de bergen (de zogenoemde jailoos), kristalhelder water, majestueuze, met sneeuw bedekte pieken en her en der een koppel yurts en wat grazende paarden. Wanneer de zon ondergaat en over al dit moois een gouden gloed werpt, waan je je in een paradijsje ergens aan het einde van de wereld. De naam Song Kul zou dan ook “Het Laatste Meer” betekenen, toepasselijk.

Dit groots en prachtig meer is eerder moeilijk bereikbaar. Er rijdt geen openbaar vervoer naartoe, dus eigen transport regelen is noodzakelijk. Hou er bovendien rekening mee dat je een behoorlijk stuk “off road” moet. Het meer is bereikbaar van juni tot september, de rest van het jaar ligt er gewoon te veel sneeuw (het meer bevriest zelfs helemaal tussen november en maart). Het weer is er door de grote hoogte het hele jaar door verraderlijk (het kan zowaar alle dagen van het jaar sneeuwen) dus bereid je tocht goed voor. 

Song Kol meer

De zomer

In de zomer hoeden een aantal herderfamilies er hun vee. Er zijn geen faciliteiten aan het meer, maar de herders voorzien je graag van een slaapplek, voedsel en paarden. De omgeving (te midden van de Tian Shan Mountains) leent zich perfect voor paardentochten en hikes.

Het laatste weekend van juli en augustus organiseren verschillende touroperators er gewoonlijk traditionele Kyrgyz Horse Games.  Neem contact met ons op als je daar bij wilt zijn.

Kleine noot over fauna en flora: de vogelspotters onder ons zullen zich verheugen over de steenarenden, valken, ooievaars, en kraanvogels die over het meer zweven. En als ze echt veel geluk hebben, zien ze misschien zelfs een Indische gans, de vogel die over de Mount Everest zou kunnen vliegen.

Song Kul, facts & figures

  • Song Kul, ook Song Köl, Son Kul, Songköl, Song-Kö of Соңкөл in het Kyrgyz genoemd.
  • Het is een zoetwatermeer in de Tian Shan bergen in het centrum van Kirgizië, in de oblast Naryn.
  • Coördinaten: 41° 50′ 0″ N, 75° 10′ 0″ E.
  • Het meer ligt op een hoogte van 3016m, is 29 km lang en 18 km breed. Maximaal 13m diep.
  • Song Kul ligt gedeeltelijk in het natuurreservaat Zapovednik Karatal-Gapyryk (Каратал-Жапырык мамлекеттик коругу) en wordt sinds 2011 erkend als watergebied van internationaal belang in de Conventie van Ramsar.
  • Bereikbaar van juni tot september.
  • Gemiddelde temperatuur: -3,5°C.

Song Kul meer
Kinderen aan het spelen bij de yurts