fbpx

Filter By

#RYC-SKI-SAF-GEO

Ski Safari Georgië

In het Kaukasus gebergte ligt een onvergetelijke ski safari Georgië op jou te wachten. Afdalingen met uitzicht bergen van 5000 meter, hypermoderne liften in Gudauri, maar ook wijnproeven in Tbilisi en botsauto’s in Bakuriani. Daarnaast ontmoet je de gastvrije Georgische bevolking, ski je langs een houten skischans en geniet je van heerlijke lokale gerechten

Bekijken

Mtshketa

Op slechts 20 kilometer ten noorden van Tbilisi ligt Mtshketa (მცხეთა). Mtshketa is de eerste grote stad die de roadtripper langs de Military Highway tegenkomt. De stad ligt aan de rivier, op de plek waar de Aragvi in de Mtkvari uitmondt. Het is een van de oudste steden van Georgië, ergens in de 5e eeuw v.C. gesticht. Het was ook in Mtshketa dat de Georgiërs overgingen op het christendom en de Georgisch-orthodoxe Kerk stichtten.

De Svetitskhovelikathedraal (11e eeuw) en het Jvari klooster (6e eeuw) behoren tot de meest in het oog springende monumenten van Georgië. Ze zijn van bijzonder historisch belang, daar de oeroude inscripties boven deuren en poorten een belangrijke bron voor het oud-Georgisch alfabet vormen. 

Mtshketa
De muren rondom de Svetiskhovelikathedraal

Svetitskhovelikathedraal 

De Svetitskhovelikathedraal (სვეტიცხოვლის საკათედრო ტაძარი – een hele mond vol) is een kathedraal met geschiedenis. De oudste elementen gaan terug tot de 4e eeuw, maar daar de kathedraal verschillende keren verwoest werd door aardbevingen en oorlogen, zegt men dat het huidige bouwwerk uit de 11e eeuw stamt. 

Jvari klooster

Jvari klooster (ჯვრის მონასტერი) ligt in de heuvels boven Mtshketa. Het klooster wordt ook wel Monastery of the Cross genoemd. Het verhaal gaat namelijk dat de heilige Sint Nino een houten kruis neerplantte op de top van de toen nog heidense heuvels. Zij was een van diegenen die het Christendom naar Georgië bracht. 

Het klooster biedt een mooi uitzicht op de stad en de omliggende heuvels en rivieren. Dat lijken ook de Georgiërs zelf te vinden: bij mooi weer loop je kans per ongeluk op Georgische trouwfoto’s terecht te komen.