fbpx

Filter By

#RYC-WINTER-SRB-RKS

Avontuurlijke wintersport Servië en Kosovo

In het centrum van de Balkan ligt een avontuurlijke wintersport Servië en Kosovo op je te wachten. Een waanzinnige reis naar twee regio’s die een haat-liefde verhouding met elkaar hebben. De reis begint in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. In Servië skiën we in het grote skigebied Kopaonik.

Bekijken

Brezovica, avontuurlijk skiën

Brezovica, Brezovicë in het Albanees (Брезовица in het Servisch) is Kosovo’s populairste skigebied. Op mooie dagen kunnen de rijen voor de skiliften behoorlijk aanzwellen en worden er hele klasjes met sleeënde kinderen gedropt. Toch zie je hier evenveel goede skiërs en boarders, als mensen die nog nooit latten onder hun voeten lijken gehad te hebben. De skiliften draaien onregelmatig, omdat je voor de route naar het gebied minstens een 4×4 nodig en de parkeerplaats is slechts voorzien is op zo’n vijftig wagens (creatief parkeren op z’n best). Ach, een beetje avonturier weet hier wel raad mee en de beloning is groot. Wij hier namelijk één van de mooiste afdalingen van de hele reis gehad.

In ‘t kort

  • Top lift op 2499 m
  • Bottom lift op 1717 m
  • Vertical drop van 782 m
  • Lunch: Heerlijke hamburgers met sausjes en extra ui in vers, ter plaatse gebakken platbrood. 

In ‘t lang

In 1984 werd Brezovica ingericht als alternatief voor de Olympische Winterspelen in Sarajevo. Desondanks (en ondanks verschillende internationale competities en evenementen in de jaren tachtig en negentig) is er meer dan twintig jaar bitter weinig geïnvesteerd in infrastructuur (getuigen de voorhistorische skilift in de bovenstaande fotogallerij). En tijdens de oorlog van 1998 – 1999 is het gebied gesloten geweest. Nieuwe investeringen leken binnen handbereik in 2014 met een contract tussen Brezovica en het Franse Compagnie des Alpes, maar dit werd in 2016 afgeblazen. Voldoende ruimte voor improvement, dus.

Het plan in skigebied Brezovica

Brezovica is voor de gemiddelde Nederlander of Belg een bijzondere plek. Op rustige dagen betaal je je skipas per ritje aan een Russisch uitziend heerschap, die gezapig van zijn heupflacon nipt. Dan breng je zo’n vijftien minuten door op een zachtjes schommelend skiliftje onderweg naar de top. Maar eenmaal boven is het tijd voor dat waarvoor we gekomen zijn. Brezovica heeft veel te bieden voor degenen die weten waar ze moeten zoeken. En wij hebben het geluk lokale gidsen te mogen volgen.

De gids neemt ons mee naar uitgestrekte open sneeuwvelden, tree runs waar je heel snel moet draaien en keren (bomen winnen altijd), tree runs met nieuwe, kleine boompjes om over te springen, en een paar steilere stukken onder de lift. En op het einde van de dag, als er genoeg sneeuw ligt, maken we één van de allermooiste afdalingen aan de andere kant van de berg, helemaal tot waar de auto geparkeerd staat.

Geinteseerd in meer (ski)gebieden in Kosovo? Check dan de gebieden Bogë en de Rugova Canyon!