fbpx

Filter By

#RYC-WINTER-SRB-RKS

Avontuurlijke wintersport Servië en Kosovo

In het centrum van de Balkan ligt een avontuurlijke wintersport Servië en Kosovo op je te wachten. Een waanzinnige reis naar twee regio’s die een haat-liefde verhouding met elkaar hebben. De reis begint in Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. In Servië skiën we in het grote skigebied Kopaonik.

Bekijken

Skigebied Bogë

Bogë is niet wat men noemt het meest ontwikkelde skigebied van deze regio. De standaarden liggen hier een beetje anders dan in de Alpen. Wij laten het skigebied dan ook ver achter ons en trekken de Bogë vallei in, waar we met de pistenbully – een mooi, beetje eigenwijs, maar onvermoeibaar jaren-tachtig-exemplaar – de hellingen beklimmen en de afdelingen veroveren. 

Het plan op de piste in Bogë

We nemen een picknick mee en vertrekken voor een hele dag catski. De pistenbully-chauffeurs lijken minstens even enthousiast als wij: ze fotograferen de vallei vlijtig vanuit alle mogelijke hoeken en glijden jolig mee op een opblaasbare (zwem)band. We lunchen boven op de berg met broodjes, ajvar en een biertje.

In de Bogë vallei zijn de afdalingen zonnig en glooiend – geen hellingen steiler dan 30° – en kan je zowel tussen lage naald- als loofbomen skiën. De vallei ligt op de grens met Montenegro (met een geldig paspoort zou je dus zowaar de grens over kunnen skiën of snowboarden). Wij blijven evenwel nog even in Kosovo en vertrekken na een allerlaatste sunset run terug naar Peja

De Rugova Regio

De Rugova regio staat bekend als de bakermat van het skiën in Kosovo en zelfs in de gehele Balkan. Dat komt omdat skiën lange tijd alleen voor alpinisten weggelegd was. Rugova, met haar kloven, grotten en hoge pieken, is al sinds mensenheugenis bijzonder interessant voor alpinisten aller landen. In de winter bonden ze gewoon latten onder hun bergschoenen en deden wat ze altijd al deden: de bergen in. Toen skiën populairder werd, leek Rugova dus een logische keuze om verder uit te bouwen. De eerste skiclub van het land, Rusolia, werd ook hier gevormd.  Ook in de zomer is er genoeg te doen in de Rugova regio. Zo kan je bijvoorbeeld de Rugova Canyon bezoeken of een rugova zwaard dans show zien.