fbpx

Reiziger van het eerste uur: Bosse

Ik ben Bosse, een Ryce Traveler van het eerste uur, sneeuwliefhebber pur sang en iemand met een passie om de wereld te verbeteren.

Wat doe je in het dagelijkse leven?
In het dagelijks leven werk ik als accountmanager en probeer ik gestalte te geven aan mijn drive om de wereld te verbeteren.

Hoe was jouw eerste kennismaking met Ryce Travel?
Na het digitale voorwerk was dit tijdens een ‘Hello Goodbye momentje’ in de aankomsthal van Bisjkek, tijdens een van de eerste Ryce Travel reizen ooit. Maar dan natuurlijk met Peter in plaats van Joris Linssen. Vraag me af hoe de reis er anders uitgezien had… vast een stuk minder avontuurlijk haha.

Wat vind je van de visie/missie van Ryce Travel?
Ik vind het helemaal top dat Peter met Ryce Travel lokale mensen empowered om op structurele wijze hun welzijn te verbeteren. Dit is ook een van de redenen waarom ik nu al 3 keer meegegaan ben. Een mooi voorbeeld van hoe je in de huidige toerisme sector een verschil kan maken. Als ieder bedrijf/organisatie dit nou eens zou doen..

Bosse op de piste van Shymbulak, Kazachstan
Afdaling in het skigebied van Shymbulak, Kazachstan

Hoe leg je Ryce Travel uit aan vrienden/familie?
Een mooie kruising tussen een reis en een wintersport, mét een sociale missie. Prima geschikt voor o.a. stelletjes, broers/zussen, vriendengroepen en single-travellers.

Naar welke bestemmingen ben je geweest?
Ik ben inmiddels 3 keer mee geweest met Ryce Travel. Achtereenvolgens naar Kirgizië, Kazachstan en Georgië. Kirgizië was de eerste bestemming en deze reis heeft ook meteen de meeste indruk gemaakt. Natuurlijk omdat het een nieuwe manier was van op wintersport gaan (IN DE HIMALAYA!), maar vooral omdat het contrast met onze eigen maatschappij zo groot is. Hoe groot dit contrast is heeft Peter ons van zeer dichtbij laten zien door ons kennis laten maken met de lokale cultuur en de lokale mensen, die ons teven geholpen hebben om op de meest ongerepte stukjes pow te komen. Dan Kazachstan, I LIKE! Een land dat door Borat weliswaar niet helemaal realistisch beschreven bleek, een roerige geschiedenis heeft en ronduit prachtig was. De vergezichten over de toendra’s en steppen staan nog in mijn geheugen gegrift, evenals de Charyn vallei. Daarnaast is het een land waar mijn waardering voor karaoke naar een volgend level gestegen is, iets waar Peter zich ook erg actief voor inzet. Tot (voorlopig) slot Georgië. Wederom een prachtige reis die (mede door het weer) het best te omschrijven is als POW POW POW. Zowel in de vorm van een white-out tijdens een extreem gezellig verblijf in een maf hotel op een berg als in poeder. Poeder als in: met een Pistenbully een berg oprijden en de meest insane lijnen naar beneden rijden, om vervolgens onderaan weer opgehaald te worden om hetzelfde weer te doen. What more can I say?

Paardrijden in Kirgizië
Paardrijden in Kirgizië

Wat vind je het leukste aan de reizen van Ryce Travel?
De combi van reizen en wintersport. Het rijden van poederlijnen waar ik voorheen alleen van kon dromen. Het totaal niet druk hoeven maken (om het logistieke gedeelte), alles wordt zo voor je geregeld dat je de kans krijgt je volledig op de ervaring te richten. Het in contact komen met andere culturen, wetende dat jouw reis bij kan dragen aan het welzijn van de lokale bevolking. Ontmoeten van fijne mensen. Ik kan wel door blijven gaan maar dan sluit ik toch echt af met gezelligheid, hetgeen ik misschien wel mee had moeten beginnen.

Hoe heb jij zelf bijgedragen aan het ondersteunen van lokale projecten?
Ik heb met o.a. Peter een project uitgevoerd op de camping van Lowlands voor het basecamp in Kirgizië. Ik wist namelijk dat op Westerse festivals veel spullen achter worden gelaten maar viel bijna om van verbazing hoeveel er nog lag. In overleg met Peter hebben we uiteindelijk in 1 middag 12 puike tenten, 16 camping stoelen, 10 luchtbedden en 5 tafels weten te redden van de verbrandingsoven. Spullen die hier dus blijkbaar ‘niks meer waard’ zijn en een mooie aanvulling zijn op de middelen in Kirgizië.

Tenten verzamelen voor Kirgizië tijdens Lowlands 2018

Om het contrast tussen onze cultuur en die van de bestemmingen van Ryce nog maar eens te benadrukken. Nou heeft misschien niet iedereen de mogelijkheid om een project uit te rollen, maar wees niet ongerust: Peter geeft je met alle liefde advies over hoe de loze ruimte in je koffer het beste op te vullen is met spullen/middelen die op plaats van bestemming veel voor de mensen kunnen betekenen.
 
Welke droom jaag jij zelf na?
Een eigen onderneming opzetten waarmee ik voldoende geld kan verdienen met het verbeteren van de wereld. Waarbij de winst in impact kan worden uitgedrukt. Zoiets als Ryce Travel dus 😉