fbpx

Humanitair transport geweigerd door Wit-Rusland

Bijna 3 maanden na het vertrek van ons hulptransport naar Kirgizië hebben we eindelijk positief nieuws. De goederen zijn vrijgegeven door Wit-Rusland en mogen terug naar Nederland. Dat dit positief nieuws zou zijn hadden we in juni nooit bedacht.

Eén van de boosdoeners, een zakje pasta

Wat is gebeurd?
Tot Litouwen liep alles op rolletjes. De problemen begonnen bij het oversteken van de grens naar Wit-Rusland. Normaal gesproken is dit een formaliteit maar de Wit-Russiche douane heeft al onze pallets uitgepakt, geteld en gesorteerd. Zij hebben daar twee weken de tijd voor genomen. Belangrijkste conclusie was dat het transport de grens niet over mocht omdat er enkele levensmiddelen zoals pasta en ingeblikte vis was gevonden. Vraag ons niet hoe die er terecht zijn gekomen maar volgens ons zocht de douane vooral naar extra inkomsten voor zichzelf. Want voor de gehele zoekprocedure moesten we €2200 betalen.

We hebben meermaals contact gezocht met de Nederlandse ambassade in Wit-Rusland. Zij hebben tweemaal contact gehad met het douanekantoor in Grodno. Omdat de procedure al in gang gezet was kon de douane niets aanpassen. Voordat wij de betaling van €2200 deden vroegen we om een toezegging van vrije doorgang. Dit kon na verwijdering van een aantal producten. De Wit-Russische douane gaf aan zelf geen producten te verwijderen. Dit moest onze transporteur in Litouwen doen. Ondertussen moesten wij een nieuwe factuur opmaken waarbij ook de levensmiddelen stonden vermeld.

De transporteur uit Litouwen heeft daarop alles teruggebracht naar hun douane terminal in Litouwen (10 km van de Wit-Russische grens). Zij hadden een aangepast transitdocument omdat de goederen nu technisch onderweg waren van Wit-Rusland naar Kirgizië. Voor de EU had ons transport nu een transitstatus. Het volgende probleem was dat onze goederen eigenlijk niet in deze douane terminal opgeslagen mochten worden omdat er levensmiddelen tussen zaten. Wederom liep het lossen vertraging op.

Uiteindelijk mochten de goederen toch opgeslagen worden in de douane terminal

Toen we eindelijk toestemming kregen van de EU om de goederen op te slaan in Litouwen onstond een nieuw probleem. De transporteur wilde toch niet de verantwoordelijkheid nemen om een aantal producten te verwijderen. Bovendien hadden ze niet de mankracht om 22 pallets uit te pakken. Peter heeft aangegeven om zelf naar Litouwen te reizen om de desbetreffende producten te verwijderen. Ook dit bleek niet mogelijk ivm corona quarantaine maatregelen voor Nederlanders in Litouwen. Daarnaast kregen we geen toestemming van de Litouwse overheid om in de douane terminal te komen.

Ondertussen hadden we tientallen mensen om hulp gevraagd. Zowel in Nederland, Litouwen als Kirgizië. Gelukkig zijn we daar veel wijzer van geworden. We wisten wat onze rechten en plichten waren. Het contact ging zelfs zo ver dat de Kirgizische douane bereid was om een TIR transport te regelen vanuit Litouwen naar Kirgizië. Dit betekent dat zij een vrachtwagen konden regelen die geseald zou worden. En dat er in tussenliggende landen geen douane formaliteiten zijn.

Voorwaarde was wel dat onze huidige transport geen transitstatus heeft. Het beëindigen van deze transitstatus ging echter niet lukken. Bovendien moesten we elke week extra kosten betalen voor de opslag van onze goederen in de douane terminal. Dit liep ondertussen aardig in de papieren. Daarom hebben we in samenspraak met een Nederlandse expediteur besloten om de spullen terug te halen naar Nederland.

Alles toch maar weer inladen voor transport

Zodra de goederen voor retour zijn aangemeld, wordt de transitstatus opgeheven. De Kirgizische douane zal dan alsnog een TIR vrachtwagen sturen om onze spullen op te halen. Wij mogen hiervoor de gehele vrachtwagen gebruiken. Dat betekent dat er zelfs 11 extra pallets mee kunnen.

Vandaag zijn de goederen teruggekomen in Nederland. Binnen een week willen we de spullen opnieuw versturen. Ditmaal zonder grenscontroles en met gegarandeerde aankomst in Kirgizië. Om het transport tot een (nog groter) succes te maken vragen we jou dringend om hulp.

Ten eerste willen we de 11 extra pallets gaan vullen met kapitaalgoederen waarmee we lokale ondernemers kunnen ondersteunen. We hebben reeds een ijsmachine ontvangen voor het produceren van verse ijsjes. Alle machines, gereedschappen en grondstoffen zijn welkom. Het liefst hebben we alles voor 30 september binnen. Heb je kapitaalgoederen die je wilt doneren, neem dan alsjeblieft contact op via rycetravel.com

Ten tweede hebben we extra donaties nodig om de enorme extra kosten te dekken. De douane formaliteiten, opslag, invoerrechten en extra vrachtwagens gaan ons minimaal €12.850 kosten. Om dit te betalen hopen we dat je (wederom) geld wilt doneren via onze Crowd Fundings pagina: https://home/rycetravel/domains/rycetravel.com/public_html.gofundme.com/corona-aid-kyrgyzstan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *