fbpx

Gids in Kazachstan: Ruslan

Mijn naam is Ruslan, geboren in 1982 in Karakol, Kirgizië. Vanaf 2006 ben ik werkzaam bij de Kazachse reisorganisatie Khan Tengri als coördinator van zomerreizen.

Hoe was jouw eerste ontmoeting met Ryce Travel?
Peter heb ik ontmoet in 2015, hij kwam toen met vrienden de regio verkennen. Het zuiden van Kazachstan heeft veel mogelijkheden voor winter toerisme en ik heb ze toen de mooiste plekjes laten zien. Ondertussen heb ik het gevoel dat ik Peter al heel lang ken. We zijn meteen begonnen met het organiseren van avontuurlijke wintersportreizen. Tijdens de reizen heb ik gemerkt dat Peter een grote wintersport specialist is.

Wat vond je van ervan om wintersport reizen te organiseren met Ryce Travel?
Ik vond deze kans enorm leuk omdat skireizen niet echt ontwikkeld zijn in Kazachstan. De zuidelijke bergen zijn uiterst geschikt voor wintersportreizen maar bij Europeanen zijn de mogelijkheden minder bekend. Ik was eerst in de veronderstelling dat Europeanen in een luxe chalet wilden verblijven zodat ze eenvoudig toegang hebben tot het skigebied. Maar Peter heeft me laten inzien dat veel Europeanen juist de cultuur willen ervaren. Dus niet alleen maar het skigebied maar alle unieke facetten van Kazachstan. Dat maakt mij als inwoner van Kazachstan wel trots.

Zherkov kathedraal
Bij de Zherkov kathedraal in Almaty

Wat deed je voor werk voordat je bij Ryce Travel kwam?
Ik werk nog steeds als coördinator bij de reisorganisatie Khan Tengri. Wij organiseren trekkings en expedities in het zuiden van Kazachstan. Daarnaast bieden we vogelspot-, vis en mountainbikereizen aan. De winter is een rustige periode voor mij dus de baan bij Ryce Travel kwam op het juiste moment.

Waarom is Kazachstan uniek voor reizigers?
Kazachstan is zeer uniek vanwege haar natuurlijke en geografische ligging. Een groot gedeelte van het land bestaat uit steppe maar in het zuiden rijzen enorme bergen op. Je vindt in Kazachstan woestijnen, meren en bergen. Daarnaast is er een tegenstelling tussen de steden en het platteland. De steden zijn heel modern en Europees maar op het platteland leven nog steeds nomaden in yurts. We proberen die beide culturen naast elkaar te laten leven in Kazachstan.

Charyn Canyon
Korte hike in de Charyn Canyon

Hoe is de staat van het toerisme in Kazachstan?
Toerisme in Kazachstan ontwikkelt zich nog steeds. We leren veel van landen die al vele jaren toerisme ontwikkelen. Sinds het vervallen van de visumplicht in 2016 zijn er veel Westerse toeristen bijgekomen. Ook Wizzair heeft tegenwoordig connecties met ons land. Ik heb het idee dat er veel gebeurd. In 2017 organiseerde Almaty de Olympische Winterspelen voor studenten en de stad heeft al twee keer een bid gedaan op de echte winterspelen. Er worden asfaltwegen aangelegd naar toeristische hotspots en de wegen vanuit China, Rusland en Kirgizië worden ook steeds beter. Het doel van Kazachstan is om een hub te worden tussen Europa en China.

Hoe kan Ryce Travel bijdragen aan de ontwikkeling van het toerisme?
Eigenlijk heeft Ryce Travel al geholpen bij het ontwikkelen van ski-toerisme. Peter deelde zijn internationale ervaring met het organiseren van wintersportreizen. Bovendien heeft Ryce Travel materiaal gedoneerd en mij leren freeriden. Peter verblijft vaak bij mijn familie en zij profiteren daar door het leren van Engels (en voetbal haha)

Ruslan

Welk moment met Ryce Travel is je het meest bijgebleven?
Voor mij is bijna elke reis met Peter uniek, altijd erg interessant. Mensen werken hard in de bergen en maken plezier tijdens de “apreski” ? Ik vind het leuk dat Peter altijd iets nieuws bedenkt voor de reizen. Dit jaar hebben we paragliden als optionele activiteit toegevoegd. We proberen altijd flexibel te zijn om de reizigers een unieke belevenis te bieden.

Welke droom heb je voor Kazachstan?
Ik hoop dat meer mensen Kazachstan leren kennen en dat er meer toeristen op bezoek komen.