fbpx

Gids in Georgië: Tornike

Ik ben Tornike Matsaberidze, geboren in 1996, en ik woon in de hoofdstad, Tbilisi. Ik heb gestudeerd aan de Duits-Georgische school en momenteel ben ik een student psychologie aan de Ilia State University. Ondanks deze feiten zou ik mezelf helemaal niet als een ‘stadsjongen’ beschouwen. Ik heb een serieuze tijd van mijn leven heel dicht bij de natuur doorgebracht. Toen ik klein was, ging mijn familie elk jaar naar ons dorpshuis in het westen van Georgië, waar we enkele maanden verbleven. Ik, mijn familie en onze hond hebben hele maanden hardgelopen in de bossen, velden en rivieren om nieuwe paden en plekken te verkennen.

Dat moet de reden zijn waarom ik zo graag in de natuur ben. Ik heb een 2 jaar oudere broer die als een gids was bij het ontwikkelen van mijn interesses. We hebben veel gemeen en daarom hebben we een paar kleine bedrijven samen. Ik houd van jongs af aan van extreme sporten en zoals met bijna elke extremiteit kan ik geen genoegen nemen met één soort sport.

Tornike Matsaberidze mountainbike
“Downhill mountainbiking is één van mijn favoriete sporten in de zomer”

Ik begon met rotsklimmen toen ik 9 was, en kwam er backpacken, downhill mountainbiken, enduro motorrijden, bergbeklimmen, skiën en freeride skiën. Een van de grootste redenen waarom ik van deze sporten houd, is dat het je op de een of andere manier verbindt met andere individuen. Ik heb echt geluk met jeugdvrienden met wie ik kan genieten van deze geweldige activiteiten. Ik zou zeker zeggen dat een groot deel van mij verbonden is met mijn vrienden. Met mijn vrienden ga ik de stad uit bij elke kans die we krijgen. De dagen zijn altijd een mengeling van actief en relaxen.

Hoe was jouw eerste ontmoeting met Ryce Travel?

Peter (Hofman, red) en ik hebben een goede vriend genaamd Taylor. Taylor komt uit de VS en werkte ook als skileraar in Gudauri. Dus toen Peter op zoek was naar een lokale gids in Georgië die in het Engels kon praten en goed kon skiën, raadde Taylor me gelukkig aan. Eerst wisselden we enkele e-mails uit, waarbij we ervoor zorgden dat we hetzelfde doel hadden. En toen Peter naar Georgië kwam voor een reis met een groep vrienden, ontmoetten we elkaar persoonlijk en ik was erg enthousiast over de toekomstplannen. De eerste ontmoeting was feitelijk het begin van het organiseren van reizen. Vanaf het begin was het me duidelijk dat het fantastische reizen zouden worden. En dat werden het ook.

Goderdzi Tornike
“De beste spot volgens Tornike en Peter, Goderdzi”

Wat vond je van ervan om wintersport reizen te organiseren met Ryce Travel?

Toen Peter voorstelde om skireizen naar Georgië te organiseren, hoefde ik er helemaal niet over na te denken. Ik was vanaf het begin helemaal aan boord. Ik had altijd zoiets in mijn hoofd. Ik vind alles leuk. Ik hou van roadtrips, ik hou van skiën, ik geniet zeker van poederskiën, ik hou van het ontmoeten van nieuwe mensen, ik hou van het organiseren van dingen (ik heb zelfs gestudeerd aan de logistieke faculteit, voordat ik overstapte naar psychologie). Ook enkele plaatsen die in onze tours zouden worden opgenomen, zijn absoluut een van mijn favorieten. En wat ook echt belangrijk voor me is, is dat ik het hele idee dat Ryce Travel gebruikt leuk vind. Het feit dat we kiezen voor niet-commerciële activiteiten en plaatsen. Het feit dat gasten niet het exacte programma hebben en elke minuut overweldigd worden, etc.

Wat deed je voor werk voordat je bij Ryce Travel kwam?

Vanaf mijn vroege tienerjaren probeerde ik mijn interesses te koppelen aan de verschillende soorten banen. Toen ik 16 was, werkte ik bijvoorbeeld als Rock Climbing Instructor in de sportschool. Tijdens de universitaire jaren wilde ik mezelf onderhouden, maar ik was er ook vrij zeker van dat een kantoorbaan niet voor mij bedoeld was. Dus drie jaar geleden ging ik naar het skigebied van Gudauri, behaalde een internationale licentie en begon te werken als skileraar. Ik doe ook andere seizoensgebonden freelanceklusjes, van gids tot dennenappelplukker van 30 meter hoge dennenbomen.

Tornike Klimmen
Tornike tijdens het abzeilen

Waarom is Georgië uniek voor reizigers?

Georgië is interessant voor toeristen omdat het op zoveel manieren uniek is. Geografisch, cultureel, met zijn klimaat inclusief halfwoestijn, toendra, alpenweiden en echt hoge bergen, en subtropen waar citroenbomen staan in wilde bossen. De beste manier om uit te leggen waarom het interessant is, is door hier te komen en zelf lid te worden van de “I love Georgia” fanclub 😉

Hoe is de staat van het toerisme in Georgië?

Toerisme in Georgië ontwikkelt zich vrij snel. Maar dat is meer in cijfers dan in kwaliteit. Ik ben van mening dat Georgië vandaag meer op kwantiteit is gericht dan op kwaliteit. Bijvoorbeeld, ik denk dat het geen goed idee is om skiliften te bouwen in andere bergachtige regio’s. Wat naar mijn mening is georiënteerd op kwantiteit. Voor mij is het belangrijker om veel ruimte te laten voor mensen en dieren. Als we ons willen concentreren op skiën, kunnen we waarschijnlijk skitochten starten om ons te ontwikkelen.

Tornike Matsaberidze ski
“Er zijn zoveel mogelijkheden om te freeriden in Georgië”

Hoe kan Ryce Travel bijdragen aan de ontwikkeling van het toerisme?

Een goed voorbeeld dat Ryce Travel helpt bij het ontwikkelen van processen is dat een familie in Goderdzi haar zaken met meer vertrouwen uitbreidt. Wetende dat we hier volgend seizoen ook zijn. Ook vertellen we graag bepaalde ondernemers in welke richting zij de service kunnen verbeteren. Ryce Travel heeft ook veel ideeën over Georgië, die nog in ontwikkeling zijn. Maar ze zullen het toerisme zeker helpen een kleine stap voorwaarts te maken.

Welk moment met Ryce Travel is je het meest bijgebleven?

Deze is makkelijk. Er waren veel opmerkelijke momenten tijdens onze reizen, bijvoorbeeld de eerste catski dag in Goderdzi. Ik zal me altijd de diepe en onbeperkte sneeuw herinneren die we hebben geskied. Maar het meest opmerkelijke moment was de laatste dag van onze laatste groep dit seizoen, de sneeuw was goed, het weer was perfect en iedereen was vol van geluk. Ik kan me nog de rare en grappige geluiden herinneren, die uit blije mensen in de Goderdzi-bergen kwamen. Alleen wij konden die horen.

Goderdzi cat ski
“Hier maakten we zoveel geluiden”

Welke droom heb je voor Georgië?

Mijn ultieme droom dat mijn land als Zwitserland zou worden, is een standaard antwoord. Maar nee. Zwitserland is geweldig, maar ik wil dat mijn land zich op zijn unieke en individuele manier ontwikkelt. De droom voor mijn land is om volledig onafhankelijk te zijn. Verenigd met de regio’s die zijn bezet door onze niet-liefhebbende noordelijke buurman. Ik wil dat alle nieuwe midden- en oude generaties de mogelijkheid hebben om zichzelf te uiten en hun maximum te laten zien.