fbpx

Doorberekening stijgende energieprijzen

Helaas ontkomen wij er niet aan om de prijzen te verhogen. Op onze bestemmingen zijn de prijzen voor energie behoorlijk gestegen. Vooral vervoer en cat skiën is daardoor fors duurder geworden. Daarnaast hebben de financiële instituties beperkingen opgelegd voor internationale transacties.

In alle landen waar we opereren zijn de prijzen afgelopen jaar tussen de 10 en 20% gestegen. Deze prijsstijging tekende zich eind 2021 al af. Na het beëindigen van de covid-beperkingen liepen de prijzen snel op. Daarnaast heeft de mondiale energiecrisis ook invloed op deze inflatie.

Wat betreft financiële beperkingen zijn we gebonden aan gestegen transactiekosten en verscherpt toezicht. In Kirgizië houden de banken bijvoorbeeld 4% in van alle transacties vanuit buitenlandse valuta. Wij willen blijven voldoen aan de (financiële) regels dus dat betekent meer administratie en meer afdracht aan de banken.

Omdat we gidsen en bedrijven ondersteunen in ontwikkelingslanden hebben we te maken met verhoogde risico’s. De Europese banken kijken mee met de transacties die we doen. Hoewel dit hoort bij de ondersteunende rol die we bieden, kost het ons veel tijd, energie en geld. Een groot gedeelte van onze financiële rapportering gaat op aan verantwoording van uitgaven. We hopen daarom op begrip vanuit jouw kant.