fbpx

Charyn kloof in Kazachstan, mooier dan Grand Canyon?

Charyn

In het zuiden van Kazachstan ligt één van de mooiste kloven ter wereld, de Charyn kloof. Waarschijnlijk kent 90% van de inwoners op de wereld de Grand Canyon. Persoonlijk vond ik de Charyn kloof in Kazachstan nog indrukwekkender.

Wat maakt de kloof dan zo bijzonder?
Ten eerste de afgelegen ligging ten oosten van de miljoenenstad Almaty. Urenlang zie je niks anders dan uitgestrekte steppen. Ineens doemen daar de uitlopers van de Himalaya op. Je ziet een gapende kloof voor je liggen.

Charyn
Het gapende gat van de Charyn kloof

Toeristen weten de Charyn kloof steeds vaker te vinden. Helaas gaat dat ten koste van de ouderwetse charme. Toch is het ongetwijfeld één van de hoogtepunten van Kazachstan. De kastelenvallei is het meest ‘bekende’ gedeelte. De rotsen zijn hier serieus geërodeerd in de vorm van kastelen. De lokale bevolking bakt hier rustig shashliks, in elk jaargetijde.

Ten tweede zorgt het lage verwachtingspatroon voor een bijzonder positieve ervaring. Ik had geen flauw benul wat ik kon verwachten. Ik had net 3000 kilometer door Kazachstan gereden en serieus geen enkel hoogtepunt gezien. 90% van Kazachstan bestaat uit vlakke steppes, kamelen en olieleidingen. Af en toe doemt een nomadendorpje op. Verder valt er bar weinig te genieten. Als je dan een vallei tegenkomt als de Charyn vallei dan maak je wel even een vreugdesprongetje. Deze vlieger gaat voor jullie helaas niet meer op.

Tegenwoordig kun je al raften, hiken en klimmen in Charyn. Het mooiste is echter om er gewoon rond te dwalen. Je kunt eigenlijk niet verdwalen en zo groot is de kloof nou ook weer niet. Blijf dan vooral tot de zon ondergaat. De lucht kleurt in bijzondere kleuren op en de sterren staan enorm helder aan de hemel. Wij reden er met de auto doorheen en dat leverde deze vette kiekjes op