fbpx

Ayu Tor Ryce Camp

Hikend vanuit Karakol kom ik terecht bij een groene oase in het ruige berglandschap van Ayu Tor. Een meanderende rivier stroomt vanaf de gelijknamige Pic Karakol. Op de plek waar het water 10 meter naar beneden klettert ontvouwt zich een energieneutraal kamp. Op een kruispunt van wandelroutes rijst het Ryce kamp tussen metershoge sparren. Een centraal gebouw zorgt voor een warme, gemeenschappelijke ruimte. Rondom staan kleine slaapvertrekken, allemaal in traditionele yurts. Dit is Kirgizië.

Ayu Tor Ryce CampBij de rivier staat een sanitair gebouw met solar showers. Het toilet is modern en de toekomstige compost maar wordt dagelijks verzameld. De koelkast is ondergronds en wordt gekoeld met water uit de rivier. De keuken wordt van elektriciteit voorzien door een hydro generator en zonnepanelen geven energie aan de rest van het kamp. Na intense hikes kom je hier tot rust. Voor een nacht, voor een dag, voor een week of langer. Dit is een favoriete hot spot voor natuurliefhebbers, zowel lokaal als internationaal. Hier ontmoet je nieuwe vrienden. Hier doe je inspiratie op. Afgesloten van de buitenwereld maar ingesloten door gastvrijheid, gezond eten en plezier.

Ayu Tor Ryce Camp

Op deze manier kan de Ayu Tor vallei zich verder ontwikkelen. Duurzaam toerisme wordt bevorderd en lokale mensen zien het belang van zuinig omgaan met energie. Het leven in de bergen kan zwaar zijn, maar wel adembenemend.

Al sinds 2016 werken we aan het realiseren van deze droom. Om een unieke plek te creëren in de bergen. Een kamp waar ‘locals’ en toeristen elkaar kunnen ontmoeten. Waar je verhalen kunt delen en waar je ongedwongen overtuigd wordt om langer te blijven. Omdat je hier tot rust kan komen, na kan denken en inspiratie kan opdoen. Een plek waar je gezond kan leven, sportief kan zijn en lol wilt maken. Een plek waar de impact om de omgeving beperkt is en waar moderne en traditionele gebruiken samensmelten. Kortom, dit is het Ayu Tor Ryce camp.

De afgelopen jaren hebben we hard gewerkt om de eerste stappen te zetten naar een energieneutraal kamp. Hierbij hebben we veel hulp gehad van een aantal organisaties. Specifiek willen we Beachmasters, Campodoor, Tonnies Bikeshop en Safesat bedanken. En uiteraard al de vrijwilligers die zich aan ons hebben verbonden. Lauren, Silke en Nienke in het bijzonder. Met de hulp van de jongerenorganisatie Beachmasters hebben we 20 bungalowtenten naar Kirgizië kunnen brengen. Deze tenten stonden op een jongerencamping in Rimini, Italië. Omdat ze daar overbodig waren geworden, krijgen ze nu een tweede leven in Kirgizië. Ontzettend bedankt!

Beachmasters tent campingIn een loods in Hoogeveen hebben we de tenten (en ander materiaal) gereedgemaakt voor transport naar Kirgizië. De truck zal ongeveer 3 weken onderweg zijn om de 8000 kilometer af te leggen. Hieronder een aantal foto’s van de voorbereidingen.

heftruckTenten

Na aankomst van het materiaal in Kirgizië zijn we snel begonnen met de opbouw in de Ayu Tor vallei. Na het vele smeltwater van afgelopen winter was de onverharde weg grotendeels weggespoeld. Bovendien was de brug over de Karakol rivier verwoest. Er zat dus niks anders op dan de tenten en ander materiaal per paard te vervoeren.