fbpx
bestemmingsinformatie Kirgizië

Kirgizië

Alle reizen in Kirgizië

Reizen Kirgizië

Ice Bar Jyrgalan, Kyrgyzstan
#RYC-SKI-SAF-KIRG

Ski Safari Kirgizië

Kirgizië, de plek waar het voor ons allemaal begon. Naast onze gevierde avontuurlijke wintersportreis, bieden we een toegankelijkere variant aan: Ryce Travel Ski Safari. Zoals steeds een combinatie van wintersport én cultuur, voor de avontuurlijke, autonome en nieuwsgierige wintersporter. 

Bekijken
#RYC-WINTER-KIRG

Avontuurlijke wintersport Kirgizië

In 8 dagen gaan we de absolute wintersport hoogtepunten van Kirgizië ontdekken. Avontuur staat voorop dus verwacht geen hypermoderne skiliften, wienerschnitzels of 5 sterren hotels. Wat kun je dan wel verwachten? Wintersport Kirgizië is bijvoorbeeld Pistenbully droppings, Russische banya’s, Kirgizische gastvrijheid, Yurt tenten, Shaskliks en Karaoke avonden.

Bekijken
#RYC-CAT-SKI-KIRG

Cat Ski Kirgizië

Cat ski Kirgizië? In de Jyrgalan vallei van Kirgizië valt een abnormale hoeveelheid droge Centraal Aziatische sneeuw. Het gigantische Issyk Kul meer zorgt voor een micro-klimaat met aanzienlijk meer sneeuwval dan elders in Centraal Azië. Dat is de reden waarom we georganiseerde cat ski reizen aanbieden naar Jyrgalan. Compleet met overnachting in traditionele yurt en Russische sauna.

Bekijken
#RYC-BACK-FREE-KG

Backcountry Freeride Kirgizië

In navolging van de avontuurlijke wintersportreizen biedt Ryce Travel ook freeride reizen naar Kirgizië aan. In deze week staat uiteraard het backcountry skiën centraal maar zullen we ons ook onderdompelen in de lokale cultuur.

Bekijken
Hoogtepunten van Kirgizië

Hoogtepunten

Aalam Ordo​

Niet ver van de sprookjesvallei (Skazka Valley) vind je een bijzondere, maar mysterieuze plek. Rijdend langs de verschillende en vervallen yurt gemaakt van beton, stuit je op een gouden poort langs de kant van de weg. De gouden poort omsluit een groot complex van verlaten yurts en afbladderende muurschilderingen naast het Issyk Kul meer: Aalam Ordo

Ak Suu Hot Springs

Ontspannen? Even naar de hot springs van Ak Suu. Kirgizië heeft een serieuze warmwaterbronnentraditie. Zowel locals als toeristen baden in het natuurlijk warme water om hun pijntjes en zorgen weg te spoelen. En dat in de great outdoors!

Ala Kul Meer

Op zo’n vier uur wandelen van het Ayu Tor Ryce Camp ligt het bergmeer Ala Kul op een hoogte van 3560m te schitteren. Van een verborgen parel gesproken. Azuurblauw water, uitlopers van een gletsjer en ruige bergtoppen. Je kunt dit allemaal zien en bereiken, als je bereid bent een flinke hike te doen.

Bishkek

De hoofdstad van Kirgizië doet ook een beetje aan als een provinciestad, met brede boulevards en groene parken. Er stromen twee rivieren, de Ala Archa en de Alamüdün. Langs één kant zie je de bergen van Ala Archa oprijzen, aan de andere kant reikt de uitgestrekte steppe tot in Kazachstan. Maar, hoewel er veel te doen is in Bishkek, zijn de hoogtepunten (letterlijk) ergens anders te vinden.

Issyk Kul

Aan het Issyk Kul meer is het goed vertoeven. Met zijn prachtige ligging, gaan jong en oud, Kirgiezen en toeristen, pootjesbaaders en fuifbeesten, maar ook avonturiers op zoek naar complete rust of naar de woeste eenzaamheid van de hoge bergtoppen en hoogvlaktes. Het gebied is zelfs daarnaast ook heel divers. Dan kan ook bijna niet anders, want een gebied zo groot als Denemarken heeft voor ieder wat wils.

Jeti Oguz

Jeti Oguz is een dorpje op zo'n 15 kilometer van Karakol. Het staat bekend om zijn bijzondere rotsformaties en uitgestrekte valleien. De rivier Jeti Oguz stroomt vanaf het hoogland naar het Issyk Kul meer. Bij de 'Seven Bulls' meandeert de rivier langs zeven rode stierenkoppen. Een felrode rotsformatie waar je met een beetje fantasie stieren van kan maken.

Jyrgalan

In de vallei wordt sinds 1932 steenkool gewonnen. Het plaatsje Jyrgalan werd opgericht om de mijnwerkers van huis en haard te voorzien. Na de val van de Sovjet-Unie verdween de industrie en liet de mijnwerkers ontredderd achter. Moeilijke jaren voor Jyrgalan, afgesloten van de rest van de wereld. Velen gingen hun geluk elders zoeken en trokken naar Karakol. Alleen de enorme sneeuwvlaktes bleven achter.

Karakol

Karakol (Каракол) ligt aan de oostelijke oevers van het Issyk Kulmeer en is omringd door bergen zo hoog dat ze bijna de hemel lijken te raken. Een stad langs de zijderoute, waar de kumis rijkelijk vloeit en het leven goed is. Tevens uitvalsbasis van Ryce Travel: de plek waar het allemaal begon. Je begrijpt dat deze stad een bijzondere plek in ons hart heeft.

Karakol Skigebied

Het Karakol skigebied kunnen we met gerust hart het beste skigebied van heel Centraal-Azië noemen. Het is het hoogst gelegen gebied, heeft de meeste kilometers en is bovendien niet duur. Daarnaast is het een gebied met voor ieder wat wils.

Song Kul

Song Kul is een plaatje. Uitgestrekte groene zomerweilanden tussen de bergen (de zogenoemde jailoos), kristalhelder water, majestueuze, met sneeuw bedekte pieken en her en der een paar yurts en wat grazende paarden. Wanneer de zon ondergaat en over al dit moois een gouden gloed werpt, waan je je in een paradijsje ergens aan het einde van de wereld.

Sprookjesvallei

Heel wat verborgen parels aan de zuidkant van het Issyk Kul meer. Niet ver van het plaatsje Tosor vind je de Skazka of Fairytale Canyon. Jaren en jaren van erosie hebben het berglandschap hier uitgesleten tot een rotsachtige vallei met uitzicht over de besneeuwde bergen langs een kant, en het uitgestrekte meer aan de andere kant.

Kirgizië, het land waar dromen werkelijkheid worden

Na eeuwenlange onderdrukking hebben de Kirgiezen sinds 1991 eindelijk zeggenschap over hun eigen land. Kirgizië (of Kirgistan) heet officieel de Kirgizische Republiek en heeft ongeveer 6 miljoen inwoners. Als één van de weinige landen ter wereld heeft Kirgizië een grotere rurale dan stedelijke bevolking. Afgezien van de hoofdstad Bishkek zijn er sowieso geen grote steden. Dit laat zien dat de nomadencultuur en de landbouw nog steeds een belangrijke plek innemen in de samenleving. Maar met de groeiende economie van het land in het achterhoofd, verandert dit echter snel.

De geografische ligging van Kirgizië

Kirgizië ligt centraal in Centraal Azië met als buurlanden Kazachstan (big brother), Oezbekistan (enclaven/exclaven), China (handel en Oeigoerse vluchtelingen) en Tadzjikistan (Farsi vriend). Het ligt ingeklemd tussen de Tien Shan en Ala Tau bergketens. Meer dan 90% van het land ligt boven de 1500 meter en het zuiden is alleen bereikbaar via de Too Ashuu bergpas (3180 meter hoog) of per vliegtuig. De hoogste bergen liggen in het uiterste oosten en het uiterste zuiden. Jengish Chokusu is de allerhoogste van het land en reikt tot 7439 meter boven zeeniveau. In het noordoosten van Kirgizië ligt het gigantische Issyk Kul meer. Dit meer wordt gevoed door warmwaterbronnen en heeft een relatief hoog zoutgehalte in vergelijk tot andere grote meren. Na het Titicaca meer is Issyk Kul het grootste bergmeer op aarde, met een ligging op ongeveer 1600 meter. Verder naar het zuiden, tussen de bergpassen, ligt het Son Köl meer.

Een wisselvallig weertje door gebergte

Je snapt dat de bergen van grote invloed zijn op het klimaat van het land. Kirgizië heeft geen toegang tot zeeën of oceanen. Over het algemeen heeft het land daarom een typisch landklimaat met een droog en heet seizoen (de zomer) en een koud en nat seizoen (de winter). De tussenseizoen zijn kort van duur en kunnen voor veel overlast zorgen. Het Issyk Kul meer zorgt voor een microklimaat in het oosten van Kirgizië. Hier valt (zeker aan de zuid- en oostkant) aanzienlijk meer neerslag dan in andere regio’s. Het zuiden is warmer (ook in de winter) en heeft een enorm vruchtbare vallei die wordt gedeeld met Oezbekistan en Tadzjikistan. Dit is de Fergana vallei. Temperaturen reiken in de zomer soms boven de 40 graden, zelfs in de hoofstad Bishkek. In de winter kan het zeker in Bishkek tot 30 graden onder nul worden. In de Issyk Kul regio is het een stuk gematigder. Daar wordt het zomers meestal niet warmer dan 30 graden en in de winter niet kouder dan -5.

De bevolking van Kirgizië

Van oorsprong zijn de Kirgiezen een nomadenvolk dat door onderdrukking is vertrokken uit de Altai regio. De Kirgiezen zijn een Turks volk met een grote verwantschap aan de Kazachen, Oezbeken, Oeigoeren, Turkmen, Azerbeidzjani en Turken. Met name ten tijde van Jengiz Khan is de bevolkingssamenstelling veranderd. Er gaan zelfs geruchten dat etnische Kirgiezen blond haar en blauwe ogen hadden. Jarenlange overheersing door andere culturen hebben de Kirgiezen gemaakt tot wie ze zijn. Een grotendeels islamitsche bevolking met een sterke Russische invloed. Zeker in de tijd van de Sovjet Unie woonden er veel etnische Russen in Kirgizië. Hun invloed was enorm en tegenwoordig spreekt het merendeel Russisch als eerste taal en heeft het Russisch orthodoxe geloof een belangrijke plek in de samenleving.

Economie op het Kirgizisch

In tegenstelling tot grote broer Kazachstan heeft Kirgizië geen olie- of gasreserves. De inkomsten moeten dus ergens anders uit gehaald worden. Een aanzienlijk deel van het bruto nationaal product komt van Kirgiezen die in Rusland (of andere landen) wonen. De economie in Kirgizië is groeiende en dan vooral in de agrarische en toeristische sector. Van oudsher is Kirgizië een doorvoerland. Eerst op de zijderoute en tegenwoordig als bovenregionale speler voor Centraal Azië. De Dordoi bazaar in Bishkek is bijvoorbeeld te grootste bazaar van alle CIS landen. Kirgizië heeft belangrijke grensovergangen naar China en deze worden veelvuldig gebruikt om Chinese waren te importeren (en door te voeren). Deze functie wordt echter steeds meer overgenomen naar modernere (en beter bereikbare) grensovergangen tussen China en Kazachstan. De agrarische sector is nog steeds heel belangrijk voor Kirgizië. De Fergana vallei en de Issyk Kul regio zorgen voor het grootste aandeel in de landbouw. De Naryn regio is voornamelijk belangrijk voor de veeteelt. Op de vruchtbare gronden groeien veel vruchten zoals abrikozen, appels, peren, bessen, granaatappels en citrusvruchten. Qua groenten groeien er voornamelijk tomaten, wortels, uien, aardappelen, paprika’s en koolsoorten. Kirgizië is rijk aan mineralen maar heeft zelf te weinig expertise (en te weinig budget) om deze efficient te gebruiken. Een Canadees bedrijf maakt gretig gebruik van deze mineralen en mijnt in de Kumtor Gold Mine, één van de grootste goudmijnen in Centraal Asie, waar nog vele ertsen niet zijn gedolven. Vroeger zorgden kolen voor een belangrijke inkomstenbron. Zeker het dorpje Jyrgalan stond bekend om zijn hoogwaardige zwarte kolen.

Toerisme

Het toerisme heeft zeker vanaf 2008 een grote sprong genomen. Vanaf dat jaar werd de visumplicht voor veel Westerse landen opgeheven. Nog steeds komen de meeste toeristen uit omringende landen (en dan voornamelijk Kazachstan) maar het aandeel loopt verder terug. Het land heeft alles in zich om één van de toeristische hot spots van de toekomst te worden. Het heeft een waanzinnige natuur, uitgestrekte bergmassieven, een gigantisch meer met goudgele stranden, een eeuwenoude nomadencultuur, wilde rivieren, petroglyfen, besneeuwde bergtoppen, enorme gletsjers en vruchtbare valleien. Bovendien wonen de Kirgiezen er. Een ontzettend gastvrij volk met een heerlijke keuken. Vaak word je uitgenodigd om gewoon een kopje thee te drinken met wat lekkers. De bevolking leeft relaxt en maken zich niet al te druk over de dag van morgen. Ze zeggen zelfs dat Kirgiezen de Jamaicanen van Centraal Azië zijn. Altijd in voor een dansje en altijd in voor een praatje.