fbpx
bestemmingsinformatie Georgië

Georgië

Alle reizen in Georgië

Reizen Georgië

#RYC-SKI-SAF-GEO

Ski Safari Georgië

In het Kaukasus gebergte ligt een onvergetelijke ski safari Georgië op jou te wachten. Afdalingen met uitzicht bergen van 5000 meter, hypermoderne liften in Gudauri, maar ook wijnproeven in Tbilisi en botsauto’s in Bakuriani. Daarnaast ontmoet je de gastvrije Georgische bevolking, ski je langs een houten skischans en geniet je van heerlijke lokale gerechten

Explore
Gergeti Georgia
#RYC-WINTER-GEO

Avontuurlijke wintersport Georgië

In het Kaukasus gebergte ligt een onvergetelijke avontuurlijke wintersport Georgië op jou te wachten. Afdalingen met uitzicht op het Gergeti klooster, hypermoderne liften in Gudauri, maar ook een cat skiën in Goderdzi en tree runs in Bakuriani. Daarnaast ontmoet je de gastvrije Georgische bevolking, beklim je het Gergeti klooster en dompelen we ons in een zwavelbad.

Explore
#CAT-SKI-GEO

Cat Ski Georgië

Cat ski Georgië? In de Goderdzi vallei van Georgië valt de meeste sneeuw van de Kaukasus. Door de nabijheid van de Zwarte Zee dumpt het hier onwaarschijnlijk vaak. Dat is de reden dat we georganiseerde cat ski reizen aanbieden naar de Adjara regio in het westen van Georgië. Je overnacht in een mountain lodge op 2100 meter en hebt een waanzinnig uitzicht over de Lage Kaukasus. Deze reis biedt 5 dagen cat skiën in Goderdzi.

Explore
#RYC-BACK-FREE-GEO

Backcountry Freeride Georgië

Freeride Georgië? Met de hoogste bergketens van Europa en een duizelingwekkende sneeuwval is Georgië misschien wel het beste land om te freeriden. Het terrein is enorm gevarieerd en keuzes zijn er in overvloed. Juist omdat er zoveel mooie plekjes zijn om te toeren. Van sidecountry in het bekende Gudauri tot backcountry in Racha en van de pistes van Svaneti tot cat skiën in Goderdzi.

Explore
Hoogtepunten van Georgië

Hoogtepunten

Akhaltsikhe

Akhaltskhe heeft met de renovatie van het nieuwe kasteel (Rabati) een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het vervallen stadje is een revival begonnen en steeds meer toeristen weten Akhaltsikhe te vinden. De herstelwerkzaamheden aan het kasteel zijn niet altijd even authentiek gedaan. Toch heeft Rabati een unieke sfeer gekregen en is het zeker een bezoekje waard als in Georgië bent.

Bakuriani ski resort

Bakuriani

Bakuriani is ons favoriete skigebied in Georgië. Het heeft nog veel charme en typische Georgische gebouwen. Het skigebied is niet heel groot maar het freeride gedeelte compenseert alles. Overal kun je tussen de boompjes naar beneden schieten. Vooral de Kokhta en Mitarbi stoeltjesliften brengen je naar het maagdelijke witte spul.

Batumi

De kuststad Batumi is de laatste jaren enorm gegroeid. Met een overheidsprogramma zijn veel buitenlandse investeringen aangetrokken. Grote hotelketens als Hilton, Sheraton en Wyndham zijn er al neergestreken. Met glinsterende wolkenkrabbers komt de skyline van Batumi er steeds anders te uit te zien.

Gergeti

De Drievuldigheidskerk van Gergeti is één van de belangrijkste stops voor toeristen. Vanuit het stadje Stepantsminda zie je de machtige kerk al liggen. Op een hoogte van meer dan 2000 meter ligt een uniek staaltje Georgische architectuur. Het hele jaar door is de kerk bewoond door monniken die in een naastgelegen complex wonen. In elk jaargetijde is Gergeti fantastisch om te bezoeken. Maar in de winter is het lekker rustig.

Goderdzi

Het Japan van Georgië, in Goderdzi valt de meeste sneeuw van de hele Kaukasus. Bovendien groeien er veel loofbomen waardoor je ideaal tussen de bomen kan skiën/boarden. Wij komen hier al jaren met ongelooflijk veel plezier. We zouden het liefst zo'n typisch hutje willen kopen in de bergen. En vanaf daar gaan toerskiën en cat skiën. Leuk projectje voor de toekomst.

Gori

Het plaatsje Gori ligt centraal in Georgië, vlakbij de grens met Zuid-Ossetië. Tijdens de laatste oorlog met Rusland (in 2008) is de Nederlandse cameraman Stan Storimans hier omgekomen. De stad is uit de as herrezen en probeert zich nadrukkelijker als toeristische bestemmingen te ontwikkelen.

Gudauri

Gudauri is met 75 km piste het grootste skigebied van de Kaukasus. Vooral vanaf 2012 zijn er enorme investeringen gedaan om Gudauri te laten concurreren met Europese standaarden. Er zijn moderne gondels gebouwd, er zijn sneeuwkanonnen geplaatst en lawine-deskundigen aangenomen. Met de bouw van New Gudauri is de ontwikkeling een nieuwe fase ingegaan. Het moderne New Gudauri heeft alles weg van een Franse skistation. Alleen nu met de modernste snufjes.

Kutaisi

Kutaisi is een middelgrote stad in het midden van Georgië. Na de opening van het internationale vliegveld in 2012 ontwikkelede Kutaisi zich langszaam als toeristische trekpleister. Hoewel de stad minder interessant is dan Tbilisi of Batumi, vind je er veel vertier. Zowel in de stad als daarbuiten.

Mtshketa

Mtshketa is de voormalige hoofdstad van Georgië. Het ligt op een klein stuk land tussen de rivieren Mtkvari en Aragvi. Toen de ruimte hier te beperkt werd verplaatste de hoofdstad zich naar het naburige Tbilisi. Mtshketa staat bekend om de kathedraal met de moeilijkste naam ter wereld. De Svetitskhovelikathedraal.

Stepantsminda

Stepantsminda

Stepantsminda is het laatste stadje op de weg van Tbilisi naar Rusland. Het ligt op een unieke locatie, aan de voet van de machtige berg Kazbegi (5.033m). Al sinds de Middeleeuwen is Stepantsminda een belangrijke plek voor de verdediging van de Georgiërs. Nu lijkt het toerisme een renaissance in te luiden. Guesthouses worden uitgebreid en activiteiten worden opgezet. Uiterlijk is nog steeds de Gergeti Drievuldigheidskerk nog steeds het culturele hoogtepunt van Stepantsminda.

Tbilisi

Tbilisi (თბილისი) is een stad als een labyrint. Een stad om in te dwalen. Een nevel van vergane glorie hangt rond overwoekerde binnenplaatsen van schijnbaar ineenstortende gebouwen die dan weer naast futuristische glazen bouwsels staan. Perzische badhuizen duiken op tussen kafkaiaanse sovjetblokken en duizend-en-één kerken en moskeeën.

Uplistsikhe

De antieke stad Uplistsikhe wordt al sinds de IJzertijd bewoond. Vanaf de eerste eeuw voor Christus begonnen ze met het uithakken van rotswoningen en rond de 4e eeuw was Uplistsikhe een belangrijke stop op de Zijderoute van Azerbeidzjan naar de Zwarte Zee. Er was een markt, een apotheek, winkels en dierenverblijven. Bovendien was er afwatering en vers drinkwatervoorzieningen. Na de moslimveroveringen in de 10e is de stad in verval geraakt.

Vardzia

Een grottencomplex dat zijn weerga niet kent. Vardzia is één van de best bewaard gebleven bouwwerken uit de tijd van Koningin Tamara. Door een aardbeving in 1283 is een groot deel van de buitenwanden ingestort. Daardoor zijn de woningen nu zichtbaar vanaf de buitenkant. Dit was vroeger niet zo. Het was juist een toevluchtsoord in geval van (oorlogs)dreiging.

Georgië, waar oud en nieuw samen komen

Georgië is een eeuwenoud land dat barst van historie. Overheersers kwamen en gingen, maar de cultuur van de Georgiërs is gebleven. Op een kruispunt van Europa en Azië, verscholen tussen de hoge en lage Kaukasus ligt het land van de Kartveliërs. Kloosters, forten, rotswoningen en steden uit de oudheid. Maar ook wolkenkrabbers, glazen bruggen, street art en moderne gondels. Het contrast is soms zo ontegenzeggelijk groot maar het maakt Georgië uniek. Je vindt er vrijwel alles, op het gebied van alles. Dit klinkt misschien een beetje vaag voor nu, maar eenmaal in het land geweest snap je wat ik bedoel.

De beschermende ligging van Georgië

Met Turkije en Rusland als buren heeft Georgië altijd druk van buitenaf gekend. Door de strategische ligging tussen de twee Kaukasische bergketens heeft het een natuurlijke bescherming. Handelaren trokken over de zijderoute vanuit China naar Europa. Het land heeft van oudsher een belangrijke doorvoer functie van de Kaspische Zee naar de Zwarte Zee maar ook van het Midden-Oosten naar Rusland. De noordelijke Kaukasus bieden één van de meest spectaculairste alpiene landschappen van Europa, waar toppen reiken tot boven de 5000 meter. In Abchazië (een afvallige regio dat steun zoekt bij Rusland) lopen de bergen zelfs door tot in de Zwarte Zee.

Het klimaat

Het klimaat verschilt enorm per regio. Hoe verder naar het oosten hoe droger het over het algemeen wordt. Zeker de bergen rondom de Zwarte Zee ontvangen veel neerslag. De temperatuur is daar echter ook gematigder. In het binnenland kan het flink koud worden tijdens de winter maar echter kan je van een echt landklimaat daar niet spreken. De Kaukasus bergen houden polaire kou tegen vanuit Rusland en de kleine Kaukasus zorgt ervoor dat droge, hete woestijnlucht niet kan oprukken naar het noorden. Bovendien zorgen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee voor een unieke uitwerking op het klimaat. In de bergen heerst een typisch alpien klimaat en de sneeuw smelt zeker tot boven de 4500 meter niet.

Landschap van Georgië
Georgië heeft veel alpine gebied

De bevolking

De Georgiërs zijn een uniek volk met typisch Europese kenmerken. Toch is het schrift, de taal en de cultuur zelfstandig ontstaan. Er zijn botresten gevonden van de oudste Europese mens, de wijncultuur gaat meer dan 4000 jaar terug en Georgië was de eerste natie die het Christendom introduceerde. Tegenwoordig is 85% van de bevolking afstammeling van Kartveliërs (Georgiërs). Er wonen grote minderheden Azeri in het land, zij hangen veelal de Islam aan. Verder zal je de nodige afstammelingen tegenkomen van Armenen en Russen. De politieke situatie in de afvallige regio Abchazië blijft gecompliceerd. Alle Georgische inwoners van deze regio zijn gedeporteerd en verschillende oorlogen hebben ervoor gezorgd dat Rusland een steeds grotere vinger in de pap heeft. Hetzelfde geldt in mindere mate voor de Tsinvali regio, bij de meesten bekend als Zuid-Ossetië. De inwoners die hier nu wonen zijn voornamelijk Abchaziërs en Osseten.

Handelen als een passie

Handel heeft altijd een belangrijke plek ingenomen in de economie van Georgië. Al voor de tijd van de zijderoute was Georgië een kruispunt voor handelaren. Tegenwoordig is die handel gemoderniseerd. Nieuwe wegen worden aangelegd en in 2018 is een spoorlijn geopend van Azerbeidzjan naar Turkije (via Georgië). Ook lopen de pijpleidingen vanuit de Kaspische Zee via Georgië naar Turkije. Afgezien van Rusland onderhoudt Georgië goede relaties met zijn buurlanden. Veel buren moeten via Georgisch grondgebied naar de vijand. Zo houden Turkije en Armenië elkaar grenzen gesloten en willen Armenië en Azerbeidzjan ook niks te maken hebben met elkaar. Gek genoeg zoekt Armenië veel steun bij Rusland, wat de verhoudingen met Georgië niet beter maakt. Al met al, het is soms een grote soap in de Kaukasus.

Tegenwoordig wordt de landbouw en veeteelt ook steeds belangrijker voor het land. De vruchtbare gronden zorgen voor een grote oogst van fruit (wijn), noten en groente. Ook zorgt de veestapel voor grote hoeveelheden melk en vlees. De twee belangrijkste ingrediënten van de Georgische keuken!

Toerisme in Georgië

In 1999 kwamen er slechts 100.000 buitenlandse toeristen naar Georgië. In 2019 gaat dit aantal de 7 miljoen passeren. De faciliteiten zijn enorm verbeterd en de toegankelijkheid is met reuzenstappen vooruit gegaan. Zeker in de periode van Saaskasvili zijn enorm veel buitenlandse investeerders aangetrokken om het toerisme een boost te geven. Batumi is in 15 jaar uit de grond gestampt, skigebieden zijn ontwikkeld, historische centra zijn opgeknapt, monumenten hersteld, snelwegen aangelegd, kastelen herbouwd en nieuwe vliegvelden geopend. Het is haast niet bij te houden wat er allemaal gebeurd is in de afgelopen jaren. Het land heeft zoveel te bieden dat het niet ondenkbaar is dat de groei onverminderd doorzet. Wizzair en Ryanair zijn al gestart met het verbinden van Europa en het duurt niet lang voordat Tbilisi het nieuwe Praag is van Oost-Europa. Dus kom zo snel als je kunt naar Georgië als je de rauwe kantjes nog wilt meemaken!